Bij het inzetten van de laatste dagen voor het begin van de wintersolden geven de zelfstandige modewinkeliers aan gemiddeld 5% minder verkocht te hebben in vergelijking met het winterseizoen van 2017. Meer dan de helft van de modewinkeliers (59%) geeft aan dat ze dit winterseizoen minder verkocht hebben dan vorig jaar, terwijl 29% aangeeft evenveel verkocht te hebben. 12% van de modehandelaars gaf aan beter verkocht te hebben. Dat blijkt uit een rondvraag door het onafhankelijk onderzoeksbureau Marketing Development in opdracht van Mode Unie, de federatie voor de zelfstandige modedetailhandel.

“Net zoals vorig jaar kochten consumenten door het warme najaarsweer minder echte winteritems, wat zorgde voor een daling in omzet.” zegt Isolde Delanghe van Mode Unie. “Tevens zien we dat er dit jaar evenveel cadeaus werden gekocht voor de feestdagen, maar dat de verkochte cadeaus kleiner zijn in verkoopprijs dan andere jaren. Leuke kleurrijke accessoires zijn daar een voorbeeld van. De koude dagen tijdens de eindejaarsperiode zorgden nog voor een goede verkoop, maar deze maakten het volledige winterseizoen niet goed.”

In de lijn van het afgelopen seizoen verwachten de modehandelaars dat de solden dit jaar lichtjes minder zullen zijn dan vorig jaar. 37% van de modehandelaars geeft aan dat ze een daling verwachten, 56% denkt dezelfde verkoop te kunnen realiseren als vorig jaar, 7% verwacht een stijging. Gemiddeld wordt de soldenverkoop 3% lager geschat in vergelijking met de winterkoopjes vorig jaar. De licht negatieve verwachting ligt hiermee in de lijn van het seizoen.