De Vlaamse KMO’s blikken tevreden terug op het afgelopen jaar en tonen zich overwegend optimistisch over 2019. Dat blijkt uit de UNIZO-KMO-Barometer over het vierde kwartaal van 2018. Op het eerste gezicht weinig verrassingen dus. Met een score van 100,8 blijft de KMO-Barometer boven de 100-puntengrens. Maar de lichte daling ten opzichte van de topscore tijdens het tweede kwartaal van 2018 zet zich in dit vierde kwartaal wel verder door. Bovendien daalt ook de tevredenheid over de algemene economie.

Gevraagd naar een evaluatie van 2018 op economisch vlak antwoordt 1 op 2 ondernemers dat 2018 een positief jaar was. 23 % is negatief gestemd en 27 % antwoordt neutraal.  Deze cijfers komen opvallend overeen met de verwachtingen voor 2018 die werden bevraagd eind 2017. Toen verwachtte eveneens 50 % van de zelfstandige ondernemers dat 2018 een positief jaar zou worden.

Intussen verwacht 45 % van de ondernemers dat 2019 voor hen een gunstig jaar zal worden op economisch vlak. Daar tegenover gaat 37 % uit van een status quo en 19 % van een stap achteruit. 56 % koestert het komende jaar groeiambities, zij het wel variërend van “beperkt of eerder beperkt” (40 %) over “redelijk” (44 %) tot veel of heel veel (16 %). Het circa kwart (24 %) van de ondernemers zonder groeiplannen geeft hiervoor diverse redenen aan, gaande van “Het orderboekje zit vol en de zaken gaan goed genoeg zo”, “Ik vind geen personeel of het is te duur”, “Het is niet rendabel (genoeg)”, “Er is teveel onzekerheid”, tot “Ik ga bijna met pensioen”. 22 % van de ondervraagde ondernemers weet nog niet of ze volgend jaar willen/zullen groeien.

Meest opmerkelijk is de dalende ondernemerstevredenheidsscore in de KMO-Barometer, vooral toe te schrijven aan dalende tevredenheid over de algemene economie (tegenover een nog altijd gunstige tevredenheid over het eigen bedrijf). Per saldo zijn er nog altijd (iets) meer ondernemers tevreden dan ontevreden, maar het verschil tussen beiden is wel geslonken tot nog slechts 5 %, tegenover nog 17,3 % tijdens het vorige kwartaal. UNIZO verwijst daarbij niet naar één, maar naar verschillende mogelijke verklaringen, waaronder de regeringscrisis, de onzekerheid over de Brexit, een aantal recente stakingen, onzekerheid over de energiebevoorrading plus hoge energietarieven, de krapte op de arbeidsmarkt en matige groeiverwachtingen.