UNIZO vindt het voorstel van N-VA-parlementsleden Valerie Van Peel en Werner Janssen om de winkelopeningstijden te verruimen en de verplichte sluitingsdag af te schaffen absoluut geen goed idee. “Dit gaat de druk op onze handelaars alleen maar vergroten, terwijl de bestaande wetgeving al ruim voldoende openingsuren toelaat”, zegt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO.

Uit een recente bevraging van UNIZO blijkt overigens dat 88 % van de winkels nu al minder lang open is dan dat volgens de wet zouden mogen. En daar bestaan goede redenen voor. Zo verwacht slechts 13 % van de handelaars dat langer open blijven ook meer winst zou opleveren. Alleen al de extra personeelskost voor die bijkomende openingsuren weegt zwaar door.

77 % van de handelaars zweert bij het belang van een wekelijkse rustdag om werk en privé in balans te houden en op tijd te kunnen ontspannen. “Waarom onze handelaars en hun personeel nog meer onder druk zetten als daar helemaal geen nood toe is?”, vraagt Danny Van Assche van UNIZO zich luidop af. UNIZO wijst er bovendien op dat ook de koopzondagen momenteel al heel wat mogelijkheden bieden om bij speciale gelegenheden extra open te zijn. Ook hier blijkt een ruime meerderheid van de handelaars (66 %) tegen een verdere uitbreiding. Volgens 49 % van de handelaars wegen de opbrengsten niet op tegen de extra kosten.

Volgens UNIZO is er geen draagvlak vanuit de sector en is dit wetsvoorstel dus niet opportuun. Ook de bij UNIZO aangesloten sectorfederaties Mode Unie en Buurtsuper.be lieten intussen al weten niet achter het wetsvoorstel te staan.