Mode Unie en UNIZO zijn al lang vragende partij voor de verplichte afronding van de kleine eurocenten van 1 en 2 cent. Ze worden door veel handelaars en consumenten als storend ervaren. Maar weinig handelaars deden de – nochtans wettelijke – afronding op vrijwillige basis uit schrik voor negatieve reacties van klanten. De Ministerraad heeft vandaag beslist dat de verplichte afronding er nu wel komt.

Omdat ze meer worden opgepot dan gebruikt, ontstond er enkele maanden geleden zelfs een schaarste”, legt minister Kris Peeters uit. “Handelaars kunnen al sinds 2014 bedragen afronden, maar van die mogelijkheid maken ze maar weinig gebruik.”

Afhankelijk van het bedrag wordt naar boven of beneden afgerond. Gemiddeld zal de consument dus niet meer betalen dan vandaag. Voor elektronische betalingen verandert er niets: handelaars kunnen daar zoals nu het geval is, afronden tot op 5 cent, maar zijn dat niet verplicht.

De verplichte afronding voor cashbetalingen gaat in op 1 december 2019. Er komt bovendien een campagne om de maatregel aan te kondigen.

Afrondingsregels
– 1 en 2 cent worden verlaagd naar 0 cent
– 3 en 4 cent worden verhoogd tot 5 cent
– 6 en 7 cent worden verlaagd naar 5 cent
– 8 en 9 cent worden verhoogd tot 10 cent