UNIZO-topman Danny Van Assche noemt de website www.kankerenwerk.be, van Kom Op Tegen Kanker en de KULeuven, “een schitterend initiatief, dat antwoorden biedt op heel wat vragen en noden van KMO-werkgevers, wanneer die geconfronteerd worden met kanker in hun bedrijf.” Tegelijk herhaalt UNIZO haar oproep aan de overheid voor de invoering van een zogenaamde ‘re-integratiepremie’. Dat geld kunnen KMO-werkgevers dan inzetten om hulp(middelen) in te schakelen voor de (vaak geleidelijke) re-integratie van ex-kankerpatiënten na hun genezing. Voor ondernemers zélf bepleit UNIZO andermaal het toekennen van een ‘gezondheidsbudget’, waarmee ze hulp en begeleiding kunnen kopen wanneer ze zelf ernstig ziek (dreigen te) worden.
Kanker (of een andere zware aandoening) op de werkvloer, is vaak erg ingrijpend. In de eerste plaats uiteraard voor de zieke werknemer (of ondernemer), maar ook voor de collega’s, de baas, de ganse werking en organisatie van het bedrijf. Er is om te beginnen het menselijke aspect, dat zeker in kleinere bedrijven, waar iedereen elkaar goed kent en nauw met elkaar samenwerkt, extra hard toeslaat. Tegelijk is er in die kleine bedrijven veelal geen uitgebreide eigen HR-dienst met hapklare plannen van aanpak voor wanneer er zich iets voordoet. HR-dienstverleners kunnen hier uiteraard heel wat ondersteuning bieden. Tegelijk is het echter belangrijk dat KMO-werkgevers zelf voldoende informatie kunnen vinden wanneer ze ernaar op zoek gaan. De nieuwe website www.kankerenwerk.be speelt heel goed in op die nood aan laagdrempelige informatie op KMO-maat.
Wel benadrukt UNIZO dat dit belangrijke en gewaardeerde initiatief niet betekent dat álle verantwoordelijkheid voor de re-integratie van langdurig zieken bij de werkgever kan en mag komen te liggen. “Een evenwichtig re-integratiebeleid is de gedeelde verantwoordelijkheid van de werkgever, de werknemer, de adviserend geneesheer en alle andere stakeholders samen”, vat Danny Van Assche van UNIZO het samen. “Daarbij nemen de KMO-werkgevers alvast graag hun deel van de verantwoordelijkheid op. Omwille van de persoonlijke band met hun medewerkers en omdat ze alle werkende handen op hun werkvloer volop kunnen gebruiken. Zeker in deze tijden van krapte op de arbeidsmarkt.”
‘Bekijk de nieuwsuitzending op Het Journaal van 11 juni 2019 hierover:
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/Journaal-Weer/het-journaal-1.ch.5e2ffe99-d418-43b4-adae-3e4be96b3a46/