Op maandag 1 juli werd het startschot van de zomersolden gegeven. Mode Unie, de federatie voor de zelfstandige modedetailhandel, en UNIZO peilden naar de start van de verkoop op deze eerste soldendagen bij de zelfstandige modedetaillist. Algemene bevinding is dat de zomerkoopjes goed op gang komen.

‘Het gematigd warme weer zorgde alvast voor een goede start van de zomersolden. Hierbij is de positieve trend voor de zomersolden alvast ingezet. We zagen dat er, zowel in steden als buiten de stadskern, heel wat volk op de been was op de eerste soldendag. Het goede weer en de bijhorende verkoop de laatste week maakte het negatieve cijfer van het seizoen hierbij grotendeels goed’, aldus Isolde Delanghe, directeur Mode Unie.

De afgelopen week en de twee weekends voor de solden waren al een succes door het warme weer. Consumenten kregen eindelijk zin om echte hoogzomeritems te kopen en stukken zoals shorts, kleedjes, topjes en badmode gingen dan ook vlot over de toonbank. Op de bijzonder warme dagen waarop het kwik boven de 30 graden steeg, zag Mode Unie echter wel een daling.

‘Ondanks het feit dat winkeliers verkoeling voorzagen in hun winkel door middel van airco en gratis water, hield de hitte consumenten tegen om te shoppen. Liever zochten ze minder heet weer op aan de kust of bleven veel mensen thuis om daar verkoeling te zoeken’, meent Isolde Delanghe, directeur Mode Unie.

De verwachtingen voor het verdere verloop van de solden zijn positief. Het blijft gematigd warm in het hele land, de vakantie is gestart en consumenten komen met zin om te shoppen naar de modewinkel.