Mode Unie, de sectorfederatie voor zelfstandige modedetailhandel, en UNIZO lopen allerminst warm voor het zopas ingediende N-VA-wetsvoorstel om deze sperperiode af te schaffen. Een wetsvoorstel dat allicht niet toevallig op deze eerste dag van de sperperiode werd gelanceerd. “Hier zit niemand op te wachten”, aldus Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO, en Isolde Delanghe, directeur van Mode Unie. “De handelaars niet, maar ook de consumenten niet.”

Black Friday, met zijn megakortingen, is nog maar amper voorbij. Heel wat lokale handelaars die hier, vaak noodgedwongen, aan deelnamen, zijn hier nog van aan het bekomen. “Het is dan goed dat er tenminste een sperperiode bestaat, voorafgaand aan de solden, waarin geen prijsverminderingen mogen worden geafficheerd”, aldus Mode Unie en UNIZO. “Het geeft de handelaars wat ademruimte in tijden waarin permanente kortingen de regel dreigen te worden. Die pauze geeft hen ook weer de kans om straks, gelijktijdig met de grotere spelers, soldenkortingen te kunnen geven. Een gelijk speelveld voor iedereen, dat is het uitgangspunt. De sperperiode creëert bovendien een aanloop naar ‘hét momentum’, de solden zélf, waardoor die koopjesperiode ook voor de consument iets bijzonders blijft, om naar uit te kijken. Als permanente kortingen het nieuwe normaal worden, zal de consument die ook vanzelfsprekend gaan vinden en niet echt meer naar waarde schatten.”

Om tegemoet te komen aan de eerdere bezwaren van Europa tegen de sperperiode werd in het nieuwe Wetboek Economisch Recht nadrukkelijk bepaald dat de reglementering omtrent de sperperiode tot doel heeft een correcte mededining en eerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen te waarborgen. Uit een recente bevraging van UNIZO en Mode Unie blijkt overigens dat een duidelijke meerderheid van de handelaars gewonnen is voor het behoud van die sperperiode.

Mode Unie en UNIZO noemen “het feit dat bepaalde handelaars de sperperiode omzeilen” een vreemd argument van N-VA om ze dan maar af te schaffen. “Alsof we de snelheidsbeperking van 120 km per uur zouden afschaffen omdat heel wat automobilisten 140 rijden… Een afschaffing van de sperperiode zal ertoe leiden dat er nog méér en nog vroeger aan kortingverkoop wordt gedaan, waardoor de eigenheid en het momentum van de solden helemaal verdampen.”

“De detailhandel heeft in elk geval heel andere prioriteiten dan het afschaffen van de sperperiode”, besluiten Mode Unie en UNIZO, “Zeker nu de marges sowieso al dalen en de modespelers veel moeten inversteren in e-commerce en technologische vernieuwing.”

Perscontact

Isolde Delanghe – isolde.delanghe@modeunie.be – 0473 89 45 18