Bij het inzetten van de laatste dagen voor het begin van de wintersolden geven zelfstandige modewinkeliers aan gemiddeld 3,2% minder verkocht te hebben in vergelijking met het winterseizoen van 2018. Ondanks dit negatief resultaat was het winterseizoen dit jaar beter dan vorig jaar.

Minder dan de helft van de modewinkeliers (43%) geeft aan dat ze dit winterseizoen minder verkocht hebben dan vorig jaar, terwijl 35% aangeeft evenveel verkocht te hebben. 22% van de modehandelaars gaf aan beter verkocht te hebben. Dat blijkt uit een rondvraag door het onafhankelijk onderzoeksbureau Marketing Development in opdracht van Mode Unie, de federatie voor de zelfstandige modedetailhandel, en UNIZO.

Net zoals de vorige jaren speelt het warme najaarsweer de winterverkoop parten. Meer dan de helft van de modehandelaars geeft aan hier mee rekening gehouden te hebben door hun aankooppatroon bij te stellen. Op deze manier starten ze de solden met minder stock.

“De voortdurende kortingacties het hele jaar door zorgen er ook voor dat een bepaalde groep consumenten van korting naar korting holt, wat de omzet bij moderetailers doet dalen. Gelukkig zien we ook dat een groeiende groep consumenten zich bewust wordt van het feit dat dergelijke negatieve prijsspiraal nefast is voor het diverse modelandschap. Zij zetten bewust in op Winkelhieren en vinden het kennen van een correcte prijs belangrijk”, aldus Isolde Delanghe van Mode Unie.

Voor wat betreft de solden zijn de verwachtingen gematigd positief. 67% van de handelaars geef aan dat ze dezelfde soldenverkoop verwachten als in januari 2019, 28% denkt minder te zullen verkopen. Gemiddeld wordt de soldenverkoop 2,4% lager geschat in vergelijking met de winterkoopjes vorig jaar. Dat cijfer is iets beter dan de vorige jaren, modedetaillisten zien het weer kouder worden en zijn hierdoor optimistischer.

Gemiddeld starten zelfstandige modedetaillisten met 30% korting.