Modesector trekt aan alarmbel na golf van nakende faillissementen
en vraagt dringend uitsluitsel aan Minister Muylle

De volledige Belgische sector van moderetailers, modemerken en agenturen trekt aan de alarmbel en vraagt Minister van Werk, Economie en Consumenten Nathalie Muylle (CD&V) om dringend uitsluitsel te geven over de gevraagde maatregelen bij heropening van de winkels. Mode Unie, UNIZO en Creamoda vroegen eerder collectief dat de overheid de sperperiode laat starten van zodra de winkels terug open mogen zijn tot aan het begin van de solden. Bovendien geeft de volledige retailsector aan dat het cruciaal is om de soldenperiode, die normaal begint op 1 juli, pas in te laten gaan op 1 augustus.

“Heel wat grotere modespelers zitten al zwaar in de problemen en indien er niet snel gekeken wordt om een regeling uit te werken, mogen we een compleet bloedbad verwachten”, waarschuwt Isolde Delanghe, directeur Mode Unie. Naast het Belgische E5 mode vroegen ondertussen ook Esprit, de warenhuisketen Galeria Karstadt Kaufhof, waartoe ook Galeria Inno behoort, bescherming tegen schuldeisers aan.

Een meer dan duidelijk signaal dat de modesector nu al bijzonder hard getroffen wordt en er dus dringend werk gemaakt moet worden van maatregelen om de sector na heropening van de winkels ademruimte te geven om hen zo de kans te geven om hun gigantische grote zomerstock aan normale prijzen te kunnen verkopen.

“Om dit te kunnen doen moeten we voorkomen dat de hele modesector in kortingsopbod gaat tegen elkaar. Een bloedbad aan kortingen dat nog meer spelers in de hele modeketen kopje onder zal doen gaan en bijgevolg zal leiden tot enorm banenverlies, kan vermeden worden door het juiste wetgevend kader. Op die manier kunnen kortingen aan banden gelegd worden en wordt een gelijk speelveld gecreëerd voor alle spelers binnen de modesector.” zet Isolde Delanghe haar waarschuwing kracht bij.

‘Met de vraag rond het verruimen van de sperperiode van zodra de winkels terug open zijn en het verschuiven van de solden naar 1 augustus vraagt de sector geen extra financiële steunmaatregelen. We hopen dat ook dan de zeer luide noodkreet vanuit de modesector gehoord wordt en dat er snel uitsluitsel komt over onze vragen. Deze maatregelen zijn dringend nodig’, aldus Delanghe.

Minister van Middenstand, Zelfstandigen en KMO Ducarme liet eerder in een persbericht al weten dat hij dit voorstel mee ondersteunt. “Een belangrijk teken dat het voorstel niet enkel door de volledige retailsector, maar ook vanuit politieke hoek breed gesteund wordt”, aldus Isolde Delanghe.

Mode Unie lanceerde op www.sosmoderetail.be een petitie om de vraag naar verruimen sper en verschuiven solden te ondersteunen en kan op heden rekenen op 2.500 ondersteunende mode ondernemers.