De Nationale Veiligheidsraad laat vandaag, vrijdag 24 april, weten dat modewinkels pas op 11 mei terug de deuren zullen mogen openen. Een zware opdoffer voor de sector, die sinds de verplichte sluiting op 18 maart, in zwaar weer terecht gekomen is.

COVID-19 is uitgebroken net voor de belangrijkste omzetweken van het zomerseizoen. Door de verplichte sluiting blijft de hoge voorraad lente- en zomeritems in de rekken hangen, er zijn geen inkomsten en de vaste kosten blijven lopen. Ondanks de sluiting moeten modehandelaars hun huur en andere facturen blijven betalen. Bijkomend hebben modedetaillisten net voor de verplichte sluiting hun volledige collectie voor het winterseizoen aangekocht, wat maakt dat leveranciers betaald moeten worden, net in een periode waar men geen inkomsten heeft.

“Gezien deze omstandigheden is het van cruciaal belang dat modewinkels zo snel mogelijk terug open gaan. We betreuren dan ook dat modewinkels pas op 11 mei de deuren kunnen openen in plaats van op 4 mei. Dit is opnieuw een extra week waarbij modehandelaars hun zaak niet kunnen openen om de grote stock zomeritems nog de deur uit te krijgen. Het feit dat er nog langer gewacht wordt met het openen van de modewinkels zal ertoe leiden dat er nog minder stock aan een normale, noodzakelijke marge verkocht wordt, een extra inkomstenderving bovenop de reeds misgelopen verkopen de afgelopen zeven weken. Al blijft de compromis van heropening op 11 mei beter dan op 18 mei”, aldus Isolde Delanghe, directeur Mode Unie

Mode Unie stelde een gids rond veilig werken op met daarin extra sectorspecifieke maatregelen om veiligheid en volksgezondheid optimaal te garanderen op de winkelvloer. Zowel de omgang in de winkel met klanten als de veiligheidsvoorschriften voor medewerkers worden hierin opgenomen. “We willen de opstart van bij het begin volledig en goed aanpakken zodat we de verkoop kunnen starten. Mode Unie ontwikkelde ook een aantal tools rond veiligheidsmaatregelen voor gebruik in de winkel en voor communicatie naar klanten en medewerkers. Modewinkels zijn zeker klaar én hebben goesting om terug te openen”, legt Isolde Delanghe uit.