Mode Unie, de federatie voor de zelfstandige modedetailhandel, is verwonderd dat de verplichting rond het dragen van mondmaskers in winkels nu toch wordt ingevoerd. Een verplichting is er nooit geweest, ook niet tijdens de lockdown. Sinds de heropening van de modewinkels op 11 mei passen modehandelaars de opgelegde veiligheidsmaatregelen nauw toe. Waar de anderhalve meter afstand niet gegarandeerd kan worden, zoals bij het passen van lingerie, het helpen passen van schoenen of het afspelden voor retouches, werd de klant steeds gevraagd een mondmasker te dragen.

“Modewinkeliers stellen alles in het werk om de gezondheid van consumenten en personeel voorop te stellen en er zo ook voor te zorgen dat een tweede gezondsheids- en economische crisis vermeden of in ieder geval sterk beperkt kan worden. Zij zullen dat met de nieuwe verplichting ook blijven doen. We hopen dan ook dat consumenten burgerzin tonen en zich ook aan de verplichte maatregelen houden”, aldus Isolde Delanghe, directeur Mode Unie.

Wel is Mode Unie bezorgd over de aansprakelijkheid wanneer een consument weigert een mondmasker te dragen. Isolde Delanghe: “Het kan in geen geval de bedoeling zijn dat de winkelier gesanctioneerd wordt wanneer hij alles in het werk stelt om de consument te vragen een mondmasker te dragen en deze laatste de verplichting naast zich neer legt. We hopen dan ook snel uitsluitsel te krijgen van de overheid hieromtrent.”