Morgen, zaterdag 1 augustus, starten de zomersolden. Ondanks het feit dat 86% van de modehandelaars in een onafhankelijke bevraging in opdracht van Mode Unie aangaf dat ze de verkoop in de volledige soldenperiode lager inschatten dan de soldenverkoop, kijken moderetailers bijzonder hard uit naar het startmoment van de solden. Belgen zijn immers echte solden shoppers en het eerste weekend van de solden enthousiasmeert dan ook steeds heel wat consumenten om op koopjesjacht te gaan.

Modehandelaars bewezen sinds 11 mei zich strikt aan de veiligheidsmaatregelen te houden en kregen dan ook het vertrouwen van de consument, die met veel goesting terugkeerde naar de fysieke winkel. “In die zin is de verstrenging van de maatregel om individueel te komen shoppen en dat voor maximum dertig minuten, onbegrijpelijk”, aldus Isolde Delanghe, directeur Mode Unie.

“Uiteraard is volksgezondheid ook voor ons prioritair, maar de overheid moet het evenwicht bewaren tussen de economische leefbaarheid van de sectoren en de maatregelen die genomen worden om deze volksgezondheid te beschermen. De nieuwe maatregelen opgelegd voor onze modesector zijn bijzonder streng, rekening houdend met het feit dat experts meerdere malen aanhaalden dat winkels niet het probleem zijn wanneer het aankomt op het verspreiden van het virus. We vragen dan ook dat er voor de modesector nog een versoepeling komt en dat shoppen met mensen binnen de bubbel mogelijk wordt”, stelt Delanghe. “We zien niet in waarom je in de horeca wél met je bubbel iets kan nuttigen, maar waarom je niet met je partner of iemand uit je bubbel naar de modewinkel kan zonder vooraf een afspraak te maken. De nieuwe maatregel zal zeker en vast een rem zetten op de soldenverkoop. Consumenten winkelen nu immers liever niet alleen. Zeker voor bepaalde segmenten zoals mannenmode zien we dat er voornamelijk met de partner geshopt wordt’.

Uit een enquête van Mode Unie blijkt dat modehandelaars gemiddeld 40% minder verkochten in het afgelopen zomerseizoen ten opzichte van dat seizoen vorig jaar. Door de verplichte sluiting in de acht beste weken van het seizoen hebben modewinkels nog heel wat stock over die ze zoveel mogelijk willen verkopen tijdens de solden. “De soldenverkoop is cruciaal om de derving van het zomerseizoen iets te verzachten. Door de verstrengde maatregelen worden consumenten afgeschrikt om te gaan shoppen, wat een drastische minderverkoop tot gevolg zal hebben”.

Mode Unie vraagt dan ook dat de nieuwe regel rond het alleen shoppen herzien wordt. Tevens vraagt Mode Unie  nogmaals aan overheden en beleidsmakers om niet enkel negatieve berichtgeving rond shoppen de wereld in te sturen. Winkelen in zelfstandige modewinkels kan helemaal veilig, dat bewezen modehandelaars sinds 11 mei. Ook naar aanloop van de solden wordt opnieuw alles in het werk gesteld om klanten veilig en met een goede service te ontvangen.

Ondanks de negatieve verwachting blijft Mode Unie echter hoopvol: “Consumenten zagen de voorbije weken dat er veilig geshopt kon worden bij hun lokale zelfstandige modehandelaar, hier verandert niets aan. De solden blijven elk jaar opnieuw een trekker bij de consument en met nog heel wat zomeritems in de rekken aan een mooie korting zullen heel wat koopjesjagers mooie items aan een interessante prijs kunnen shoppen.”

Gemiddeld starten modehandelaars met een korting van 35%, wat meer is dan de gebruikelijke startkortingen van 35% bij aanvang van de solden.