Waar komt het op neer? 

Tegen het einde van dit jaar zal een klant op jouw webshop enkel nog kunnen betalen, door een combinatie in te geven van minstens 2 van de volgende 3 elementen:

  • iets dat de klant weet (bijvoorbeeld een pincode)
  • iets dat de klant bezit (bijvoorbeeld een bankkaart of kredietkaart)
  • iets dat de klant eigen is (bijvoorbeeld een vingerafdruk)

De klant zal dus niet langer in staat zijn om bijvoorbeeld te betalen met een kredietkaart, louter door het nummer van de kredietkaart en de CVC – code (de driecijferige code op de achterkant van de kredietkaart) in te geven. Als je zo’n betalingsmogelijkheid aanbiedt op jouw webshop, dan zal je die dus moeten vervangen door de combinatie van het kaartnummer van de kredietkaart en de pincode. Of een vingerafdruk en een pincode. Of het kaartnummer en een vingerafdruk. Met andere woorden: minstens 2 van de 3 bovenstaande elementen.

Mijn klant moet nu al een pincode of een vingerafdruk ingeven om te kunnen betalen. Moet ik dan nog iets doen? 

Als jouw klant nu al enkel kan betalen door naast het kaartnummer ook een pincode of vingerafdruk in te geven, dan werk je al volgens de nieuwe regels, en hoef je dus niets te doen. We raden je aan om in elk geval toch even contact te nemen met jouw aanbieder van de betaalmodule op jouw webshop, om zeker niet voor onaangename verrassingen te komen staan.

Vanaf wanneer gelden de nieuwe regels? 

Werkt de betaalmodule op jouw webshop nog niet volgens de nieuwe regels? Dan zullen de nieuwe regels geleidelijk aan van toepassing worden vanaf 25 augustus:

  • 25 augustus 2020: vanaf deze datum kunnen betalingen met een waarde van meer dan 1.500 EUR enkel nog uitgevoerd worden volgens de nieuwe regels.
  • 22 september 2020: vanaf deze datum wordt de drempel verlaagd tot 250 EUR.
  • 19 oktober 2020: vanaf deze datum wordt de drempel verlaagd tot 30 EUR.
  • 17 november 2020: vanaf deze datum zal de klant geen betalingen meer kunnen doen op een webshop voor betaalmethoden die niet voldoen aan de nieuwe regels.

Zijn er uitzonderingen? 

De Europese regels voorzien inderdaad enkel uitzonderingen. Zo kan het zijn dat een sterke klantauthenticatie niet nodig is voor bijvoorbeeld:

  • contactloze betalingen in de fysieke winkel
  • betalingen aan parkeer-en tolautomaten
  • betalingen aan vertrouwde begunstigden of aan eigen rekeningen binnen dezelfde bank
  • online transacties voor kleine bedragen

Vraag voor alle zekerheid bij jouw provider na of er uitzonderingen zijn die voor jou gebruikt kunnen worden.

Wat moet ik doen om in orde te zijn? 

Als je niet zeker bent dat alle betaalmethoden op jouw webshop voldoen aan de nieuwe regels, dan neem je best contact op met de provider van de betaalmodule op jouw webshop, om na te gaan of er aanpassingen nodig zijn aan je huidige betaalsysteem en plan deze op tijd in!

Meer info vind je op de website van Febelfin