De Vlaamse regering besliste zonet dat de maatregelen binnen de modesector verstrengd worden door de stijgende besmettingscijfers. Vanaf vrijdag 18.00u kunnen consumenten enkel nog shoppen met maximaal twee volwassenen of één volwassene met minderjarige kinderen.

“We betreuren de nieuwe verstrenging voor onze modesector die al bijzonder zwaar getroffen is momenteel. Tegelijkertijd zijn we opgelucht dat consumenten nog steeds de mogelijkheid krijgen om per twee te kunnen shoppen. Met twee winkelen is een pak aangenamer voor de consument dan het verplicht individueel te moeten doen en zorgt ervoor dat funshoppen toch nog kan.”, aldus Isolde Delanghe.

Mode Unie hoopt dan ook dat deze nieuwe maatregel verder zal aangehouden worden en er niet om de haverklap een wijziging wordt doorgevoerd. Een voortdurende verandering van de regels zou verwarring zaaien bij consumenten en zorgt er ook voor dat ondernemers zich  telkens moeilijker kunnen organiseren, bijvoorbeeld voor het inzetten van personeel. Een verdere verstrenging zou ertoe leiden dat het consumentenvertrouwen nog verder daalt, een scenario dat in deze reeds moeilijke tijden vermeden moet worden.

Sinds de sluiting van de horeca vorige week maandag daalde de verkoop binnen de modesector dramatisch. Isolde Delanghe: “Nu de horeca een week gesloten is, zien we dat het omzetverlies van 50% van de eerste dagen, ook de rest van de week en het weekend doorgetrokken wordt. Geen beleving in steden en gemeenten, geen uitgaansgelegenheden, verhoogd thuiswerk en een dalend consumentenvertrouwen hebben ervoor gezorgd dat de verkoop binnen de modesector dramatisch laag ligt. In steden zoals Gent en Antwerpen duikt de verkoop bij heel wat mode ondernemers tot min 75% van de normale omzet.”

Om faillissementen te voorkomen en te vermijden dat opnieuw meer werknemers op tijdelijke werkloosheid gezet worden omwille van het wegblijven van klanten in winkels en een bijhorende dalende verkoop, vraagt Mode Unie de overheid om voor de modesector bijkomende steunmaatregelen te voorzien.

“Onze winkels hebben voor de coronacrisis uitbrak hun wintercollectie al aangekocht met een normale verkoopsituatie in hun achterhoofd. Deze gigantische minderverkoop die al ingezet werd met het sluiten van de horeca en die zich nu hoogstwaarschijnlijk verder zal zetten met de verstrengde maatregelen, zal ervoor zorgen dat modehandelaars met een enorme stock aan wintergoederen zullen blijven zitten”, weet Delanghe.

Naast bijkomende steunmaatregelen vraagt Mode Unie ook dat de overheid positief communiceert rond winkelen. Modehandelaars blijven inzetten op alle veiligheidsmaatregelen en hebben er zelf alle belang bij dat shoppen veilig kan. Mode Unie pleit dan ook om vanuit de regering de consument niet nog meer onnodige angst in te boezemen.

“Mode Unie roept consumenten op om in deze bijzonder moeilijke tijd hun zelfstandige modehandelaar te steunen en nu meer dan ooit lokaal te kopen. Ondernemers zijn de longen van heel wat steden en gemeenten en dragen bij tot het succes van elke lokale gemeenschap”, besluit Delanghe.