De federale regering kondigde zonet een nieuwe verstrenging aan waarbij alle niet-essentiële winkels met ingang vanaf maandag 2 november de deuren moeten sluiten.

“Een mokerslag voor de modesector die al bijzonder zwaar getroffen is. De sector is nog niet uit het diepe dal geklommen van de verplichte sluiting in het voorjaar, of ze wordt opnieuw regelrecht de put in geduwd. Komen er geen extra steunmaatregelen, dan dreigt een ongeziene golf van faillissementen en jobverlies binnen onze sector”, waarschuwt Isolde Delanghe, directeur Mode Unie.

Omwille van de grote voorraden van modewinkels, aangekocht voor de coronacrisis met een normaal seizoen in het vooruitzicht, komt een lockdown van de winkels bijzonder hard aan. Het zomerseizoen werd acht weken ingekort door een verplichte sluiting van de winkels, nu staat de sector voor een bijna onmogelijke taak om de grote winterstock in een nog kortere tijdspanne de deur uit te krijgen en de verliezen enigszins te beperken.

Na een al zwaar omzetverlies omwille van de acht weken verplichte sluiting in het voorjaar, moeten de deuren nu opnieuw gesloten worden. Deuren waar een gigantische winterstock achter ligt, aangekocht in februari toen er nog geen sprake was van een corona pandemie. Winterstock met een vervaldatum: winterkledij wordt in het lenteseizoen niet meer verkocht en volgend seizoen is de mode anders.

Sinds de sluiting van de horeca viel de verkoop in de modesector drastisch terug. Modewinkels mochten dan wel open blijven, het omzetverlies was niet minder dan dramatisch te noemen: van de helft omzetverlies in buitenstedelijke winkels tot hallucinante cijfers van -75% in de provinciehoofsteden en shoppingcentra.

“Ondanks dit zwaar omzetverlies konden modewinkels niet op bijkomende steunmaatregelen rekenen. We hopen dan ook dat de modesector, omwille van het blijven liggen van gigantische voorraden, erkend wordt als zwaar getroffen sector en dat zoals aangekondigd gekeken zal worden om extra steunmaatregelen te voorzien. Zo niet, gaan we een bijzonder donkere tijd tegemoet met een golf van faillissementen en jobverlies tot gevolg”, stelt Delanghe.

Naast bijkomende steunmaatregelen vraagt de modesector ook dat de overheid actief bijdraagt aan het verder bewust maken van consumenten dat lokaal en Belgisch shoppen meer dan ooit noodzakelijk is. “Mode Unie blijft consumenten dan ook oproepen om in deze bijzonder moeilijke tijd hun zelfstandige modehandelaars te steunen en nu meer dan ooit lokaal te kopen. Ondernemers zijn de longen van heel wat steden en gemeenten en dragen bij tot het succes van elke lokale gemeenschap. De mogelijkheid die gegeven wordt om bestellingen op te halen in de winkel is een eerste stap.”, besluit Delanghe.