Jullie zagen ongetwijfeld het filmpje passeren van Ubbe Descamps van Brooklyn die de noodkreet van Mode Unie kracht bij zette rond de heropening van modewinkels op 1 december.  We zagen dat een aantal leden reeds gelijkaardige filmpjes maakten, deze ondersteunen we ten volle.

Mode Unie stelde haar heropstartplan voor vervroegde heropening op 1 december al voor op vijf november. We haalden hiermee een uiterst ruime persdekking en stelden onze vraag ook aan de bevoegde kabinetten.

Gisteren lieten UNIZO en de andere retailsectoren weten ons voorstel te ondersteunen en gaven ook zij deze vraag politiek mee.

Dat we liever vandaag dan morgen open moeten en dat zonder afspraak: daar moet je ons niet van overtuigen.
Wie we wel moeten overtuigen, dat zijn de beleidsmakers. Politiek was er tot op heden geen draagvlak voor versoepeling. Daarmee dat we ook deze tussenoplossing voorstellen die politiek verdedigbaar is.

Ondanks alle pers- en lobbywerk krijgt de modesector echter nog steeds geen perspectief rond de heropening. Mode Unie wil dan ook aanstaande vrijdag, op de Dag van de Ondernemer, een krachtig signaal geven naar de beleidsmakers.

Als we met z’n allen de krachten bundelen kunnen we onze stem luid laten horen. Samen staan we sterk!

Daarom de vraag: maak een filmpje van jezelf in je winkel waar de rekken vol hangen en geef onze boodschap mee! Als ieder van ons dezelfde boodschap op zijn social media kanalen zet kunnen we een enorme push geven naar beleidsmakers vanuit de ganse sector.

Omdat het belangrijk is dat we met één en dezelfde stem spreken, geven we hieronder de kern van de boodschap mee. Vertaal dit gerust in je eigen woorden, maar laat de boodschap dezelfde klinken.

Post het filmpje op je eigen Facebook en Instagram en tag @modeunie er in. Zo pikken wij het filmpje op en maken we hier vrijdag een gigantische collage van op www.facebook.com/modeunie.

Hoe meer moderetailers en modemerken hun stem laten horen, hoe meer kracht onze oproep heeft!

Film – deel – tag en laten we samen de beleidsmakers overtuigen dat we op 1 december terug op moeten willen we dit overleven!

Ik ben: je naam, je zaak, je locatie, welk modeproduct je verkoopt.

Dit is een boodschap voor premier Alexander De Croo. De premier die ons beloofde de economie nooit meer zo hard op de proef te stellen als tijdens de eerste lockdown. De premier die ons ook beloofde geen winkels meer te sluiten.

Vrijdag 20 november is het Dag van de Ondernemer. Een dag waarop ondernemers in de bloemen worden gezet voor hetgeen ze betekenen in onze maatschappij. Onze modewinkels zijn echter verplicht gesloten. Vieren doen we dus niet.

De wintercollectie die nu in de rekken hangt, kochten we in februari aan, voor er sprake was van corona. Na een bijzonder moeilijk voorjaar met grote verliezen staan we nu opnieuw voor dezelfde onmogelijke opdracht: de wintervoorraad verkopen terwijl onze deuren verplicht gesloten moeten blijven tijdens de beste weken van het seizoen.

Elke dag probeer ik als modehandelaar het beste van mezelf te geven aan mijn klanten. Via onze online kanalen en telefonisch geven we advies. Het is echter bijzonder moeilijk werken in deze omstandigheden. De verkoop ligt zo goed als stil, de winkelrekken blijven overvol. Als de sluiting blijft, dan zullen veel zelfstandige modewinkels met enthousiast personeel, er niet meer zijn in de toekomst.

We dragen volksgezondheid in de volledige modesector hoog in het vaandel. Shoppen bij zelfstandige modewinkels kan echter veilig, dat bewezen we sinds 11 mei en dat wordt elke week opnieuw bevestigd door de experts.

We kunnen veilig open zijn zonder de grote massa aan te trekken, we kunnen klanten veilig ontvangen op afspraak. Geef ons dan ook de kans om terug te openen op afspraak vanaf 1 december zodat we nog iets kunnen maken van ons jaar. Want het is meer dan nodig.

Laat ons ondernemen, laat ons heropenen op afspraak op 1 december.

Succes!

Het Mode Unie team