Deze week lanceerde Ubbe Descamps, eigenaar van zelfstandige kledingketen Brooklyn, een emotionele boodschap gericht aan premier Alexander De Croo. Hij schetste hierin de problematiek waar de verplicht gesloten modesector voor staat: een torenhoge stock in de winkel, een hoop vaste kosten en zo goed als geen inkomsten. Om nog maar te zwijgen van al het winkelpersoneel dat nu opnieuw op tijdelijke werkloosheid komt te staan. Zijn oproep was dan ook duidelijk: laat modewinkels terug openen met winkelen op afspraak op 1 december.

Al op vijf november, drie dagen na de verplichte sluiting, schoof Mode Unie deze vraag naar voor via haar herstelplan. “Door modezaken opnieuw te laten openen op 1 december kunnen consumenten een volledige maand gespreid komen winkelen en wordt een volkstoeloop met de daarbij horende gezondheidsrisico’s vermeden. Tevens wordt op die manier de broodnodige ademruimte aan modehandelaars gegeven om hun goederen een volle maand aan normale marge te kunnen verkopen”, zegt directeur Mode Unie, Isolde Delanghe.

Om aan te tonen hoe groot het probleem in de modesector is, vroeg Mode Unie haar leden om een persoonlijk filmpje te maken gericht aan Premier Alexander De Croo. “We lanceren deze oproep speciaal op de Dag van de Ondernemer. Een dag waar we onze modehandelaars, mensen die van hun passie hun beroep maken en daarin ongelofelijk veel tijd en geld investeren, in de bloemen zouden moeten zetten. Want zonder deze ondernemers, geen welvaart, geen werkgelegenheid, geen innovatie, geen samenleving. Met deze oproep willen we het belang van het voortbestaan van onze bloeiende modesector dan ook in de verf zetten”, benadrukt Delanghe.

Door het maken van een persoonlijk filmpje kunnen modehandelaars in hun eigen woorden uitleggen voor welke problemen zij staan en wordt het ook duidelijk dat winkels overal in het land voor een onmogelijke opdracht staan als de winkels gesloten moeten blijven tot 13 december.

“Indien ons slechts twee weken eindejaarsverkoop rest voor de solden beginnen, wordt dit een bloedbad voor de sector. December is goed voor 10% van de volledige jaaromzet bij modehandelaars. Als we bovenop het grote verlies in november ook nog eens de helft van de belangrijkste omzetweken van dit seizoen kwijt zijn, dan halen heel wat ondernemers volgend jaar niet”, aldus Delanghe.

De oproep van Mode Unie krijgt een bijzonder brede weerklank op Facebook en Instagram: vele modehandelaars, merkenleveranciers en agenturen laten van zich horen en vragen persoonlijk aan premier De Croo om hun winkel opnieuw te mogen openen. Zo kunnen ze opnieuw in alle veiligheid klanten op afspraak ontvangen vanaf 1 december in aanloop van de volledige heropening op 14 december.

Mode Unie liet eerder aan de bevoegde kabinetten weten haar heropstartplan graag met bevoegde ministers te bekijken om zo samen tot de best mogelijke oplossing te komen: voor volksgezondheid en voor onze modehandelaars, die nu meer dan ooit nood hebben aan perspectief.