De federale regering en adviesorgaan Risk Assessment Group kondigden zonet aan dat modewinkels de deuren opnieuw mogen openen vanaf dinsdag 1 december. De complete sector haalt opgelucht adem en is klaar om klanten terug met volle goesting te ontvangen in aanloop naar de kerstperiode.

Mode Unie is bijzonder verheugd dat de federale regering tegemoet gekomen is aan de vraag die de sectororganisatie al sinds 5 november stelt. “De winkeldeuren terug kunnen openen is een noodzaak om het winterseizoen alsnog van erger te besparen. Op deze manier hebben modezaken immers nog vier weken om hun wintervoorraad aan een normalere marge te kunnen verkopen vooraleer de solden starten. Dat is nodig, want momenteel hangt nog 50 tot 55% van de wintercollectie in de modewinkels, wat bijzonder veel is”, aldus Isolde Delanghe, directeur Mode Unie.

De sectororganisatie heeft begrip voor de te nemen voorzorgsmaatregelen, maar betreurt de regel van het verplicht individueel shoppen. “Het is een teleurstelling dat in modewinkels die vier weken verplicht de deuren moesten te sluiten, klanten enkel individueel mogen shoppen. Dit zal wederom een grote rem op de verkoop zetten. Dit zagen we bij de invoering van deze maatregel eind juli al. Consumenten shoppen nu eenmaal niet graag alleen en beslissingen over mode items worden meestal met twee genomen. Een gemiste kans om modehandelaars alle zuurstof te geven die ze nodig hebben na de bijzonder zware maand die ze net achter de rug hebben”.

“Niettemin zal deze heropening ademruimte geven aan retailers. Modewinkels hebben steeds aangetoond dat shoppen veilig kan en zijn dan ook blij hun klanten onder dezelfde veilige omstandigheden opnieuw de service te kunnen bieden die ze hebben moeten missen”, stelt Delanghe.

Modewinkels terug openen is de enige juiste beslissing. Hadden de winkels pas de deuren terug mogen openen op 14 december, ging dit onvermijdelijk tot een volkstoeloop geleid hebben met de eindejaarsperiode in zicht. Met de beslissing om modewinkels reeds op 1 december op afspraak open te laten gaan, zorgt de regering ervoor dat consumenten hun aankopen gespreid kunnen doen en dat grote massa’s vermeden worden.

Mode Unie dringt wel aan dat de bestaande steunmaatregelen ten minste door blijven lopen tot eind dit jaar. Isolde Delanghe: “De meeste modewinkels, en in het bijzonder in subsectoren zoals bruids- en feestkledij, worden extreem zwaar getroffen en zullen ook met de heropening niet voldoende omzet kunnen draaien om de verloren verkoop te recupereren. Zelfs overleven zal moeilijk worden zonder extra steunmaatregelen”.

Mode Unie rekent erop dat steden en gemeenten ook hun verantwoordelijkheid nemen om het shoppen in goede banen te leiden. “Gezien stadsbesturen al de nodige ervaring opdeden in het voorjaar, mag het in geen geval een probleem vormen om kerstshoppen in de winkelstraten in goede banen te leiden. Samen met de lokale handelaars kunnen er zo veilige winkelomstandigheden gegarandeerd worden.”, klink het bij Mode Unie.

De verloren omzet door de verplichte sluiting zal niet helemaal goed te maken zijn, maar het is in elk geval duidelijk dat zelfstandige moderetailers helemaal klaar staan voor de langverwachte heropening. Ondanks de voorzichtige verkoopverwachtingen in de eerste week, is er groot enthousiasme om klanten in veilige omstandigheden winteritems te laten shoppen.