Mode Unie herhaalt haar vraag om de wintersolden te verschuiven van 2 januari naar 1 februari 2021. De sectorfederatie stelde de vraag al op 3 november, maar modehandelaars kregen op heden nog geen duidelijkheid wanneer de soldenperiode zal vallen. De tijd dringt!

“Het is noodzakelijk dat we hierover uitsluitsel krijgen. De sperperiode start normaal gezien op 2 december, dat is één dag na de heropening, en modehandelaars willen weten waar ze staan en hoe ze hun kortingsstrategie moeten plannen”, aldus Isolde Delanghe, directeur Mode Unie.

Na de verplichte sluiting op 2 november deed Mode Unie nogmaals een bevraging rond het verschuiven van de wintersolden. 757 modehandelaars vulden de enquête in en een grote meerderheid van 72,8% is voorstander van de vraag om de solden te verschuiven naar 1 februari.

De verschuiving van de zomersolden werd binnen de zelfstandige modedetailhandel ook positief onthaald. 73.2% van de modehandelaars geeft aan de verschuiving van de zomersolden, ondanks de hittegolf en de verstrengde maatregelen vanaf eind juli, achteraf gezien een goed idee te vinden.

Het voorjaar sloten zelfstandige modehandelaars door de verplichte sluiting van de acht beste verkoopweken af met een negatief omzetcijfer van -27%. Ook dit winterseizoen zullen we, omwille van de tweede verplichte sluiting van vier weken, negatief afsluiten. Delanghe: “De modesector is uitermate tevreden op 1 december de deuren te kunnen openen, maar het gemaakte verlies valt niet meer op te halen in december alleen. De periode om met een normalere marge te verkopen moet dus verlengd worden om het nog leefbaar te houden voor onze retailers.”

De wintercollectie werd in februari 2020 aangekocht, toen er nog geen sprake was van corona. Modehandelaars kochten dus, net zoals de zomercollectie, in met een normaal winterseizoen in gedachten. Deze grote stockvoorraad hangt nu, vier weken na de verplichte sluiting, nog voor 50% in de modewinkels.

Door het verschuiven van de zomersolden naar augustus is het winterseizoen een pak ingekort: de verkoop start normaal midden augustus, nu was dit pas begin september. Tel hier vier weken verplichte sluiting bij en dan komen we op 2,5 maanden om de volledige winterstock de deur uit te krijgen in plaats van 4.5 maanden.

“Indien de solden blijven doorgaan op 2 januari, rest modehandelaars nog slechts vier weken om de helft van hun wintervoorraad aan een normale marge zonder korting de deur uit te krijgen. Een onmogelijke taak. Daarom vraagt Mode Unie om de wintersolden een maand uit te stellen, om de huidige stock langer aan normale marges te kunnen verkopen, teneinde een deel van de gemaakte tussentijdse verliezen op te vangen.”, aldus Delanghe.

Minister Hilde Crevits liet gisteren in De Zevende Dag weten: “Ik denk dat we neigen naar een uitstel, maar de knoop moet federaal doorgehakt worden”. Mode Unie dringt bij Minister van Economie en Werk Dermagne dan ook aan om snel uitsluitsel te geven over een verschuiving van de wintersolden, om zo de grote ongerustheid hierover binnen de sector op te vangen.