Vandaag, dinsdag 1 december, mogen zelfstandige modewinkels na vier weken verplichte sluiting eindelijk terug hun winkel openen. Hoewel uitermate tevreden over het feit dat ze hun klanten opnieuw de service kunnen bieden die ze moesten missen, vielen modehandelaars collectief achterover van de nieuwe coronamaatregel waar ze aan moeten voldoen: winkels met een oppervlakte groter dan 400 m² moeten verplicht een externe bewakingsfirma inhuren om de toegangscontrole tot de winkel te regelen. “Compleet onzinnig en totaal onhaalbaar”, klinkt het bij sectororganisatie Mode Unie.

“De regering heeft voortdurend de mond vol van het kopen bij lokale handelaars, maar zet hen nu opnieuw financieel voor blok. Modewinkels bewezen sinds de heropening op 11 mei dat ze het aantal klanten en de veiligheidsvoorwaarden in de winkel perfect kunnen organiseren. We zien dan ook totaal niet in waarom nu  plots geïnvesteerd zou moeten worden in het inhuren van een externe beveiligingsfirma. Een investering die zelfstandige modehandelaars na de immense derving van vier weken verplichte sluiting er onmogelijk nog eens bij kunnen nemen”, aldus Isolde Delanghe, directeur Mode Unie.

Uiteraard is volksgezondheid prioritair en moeten modehandelaars er voor zorgen dat shoppen veilig kan. Maar we bewezen al dat dit perfect kan én zonder het maken van de immense kost van een externe beveiligingsfirma. Modehandelaars zorgen er op verschillende manieren voor dat er niet teveel klanten in de winkel zijn en dat klanten zich aan de veiligheidsmaatregelen houden. Zo zijn er handelaars die een telsysteem opzetten via winkelmandjes, schoenlepels, een medewerker die aan de deur staat,… Klanten worden persoonlijk door personeel en zaakvoerder aangesproken wat betreft de veiligheidsmaatregelen. Geen enkele reden om anders te verplichten.

Mode Unie vraagt dan ook om het verplicht inzetten van een externe beveiligingsfirma te schrappen en modehandelaars zelf de toegangscontrole tot hun winkels te laten regelen.

Tevens vraagt Mode Unie dat de regel voor wat betreft het shoppen met twee op afspraak voor alle sectoren gelijk getrokken wordt. “Nu zou er enkel per twee op afspraak gewerkt mogen worden voor goederen ‘waarbij een grondige bespreking noodzakelijk is gezien de impact op het huishouden of de woning’. Niet alleen is deze definitie hoogst onduidelijk, het schept wederom ongelijkheid tussen de verschillende retailsectoren.”, stelt Delanghe.

In bepaalde segmenten van de modesector wordt nu eenmaal met twee geshopt: bruids- en feestkledij en mannenkledij zijn hier voorbeelden van. Individueel shoppen zet een enorme rem op de verkoop van bepaalde subsectoren binnen de mode, terwijl shoppen op afspraak met twee personen perfect veilig kan.

Mode Unie hoopt dan ook dat modehandelaars alle kansen zullen krijgen om de gemiste verkoop door de verplichte sluiting van de laatste vier weken, nog wat goed te maken. Een aanpassing van bovenstaande punten is een noodzakelijke voorwaarde hiervoor om nog erger te voorkomen. Mode Unie rekent er dan ook op dat het verplicht inhuren van een professionele bewakingsfirma voor winkels vanaf 400 vierkante meter meteen geschrapt wordt. Tot die tijd gaat Mode Unie er ook van uit dat geen enkele modewinkel die vandaag zonder bewakingsfirma heropent gesanctioneerd zal worden, zolang de regels inzake de maximaal toegelaten capaciteit worden gehandhaafd