Zonet liet minister van Economie en Werk Dermagne weten de wintersolden, zoals gevraagd door Mode Unie, niet te verschuiven naar 1 februari, maar de soldenstart plaats te laten vinden op maandag 4 januari. Door de start op maandag wil de minister naar eigen zeggen een volkstoeloop vermijden, de voorziene start van de solden was zaterdag 2 januari.

Mode Unie reageert uitermate teleurgesteld. “Ten eerste zal het op de koppen lopen zijn in het weekend van 2 en 3 januari. Grote, internationale ketens zullen op zaterdag 2 én zondag 3 januari grote kortingen aanbieden via koppelverkoop en zo veel volk op de been brengen, vooral in de grotere steden”, stelt Isolde Delanghe, directeur Mode Unie.

Ze vervolgt: “Door de beslissing zorgt de minister dus niet enkel voor een extra volkstoeloop in tijden waar we dit net willen vermijden, hij zet het belang van grote, internationale ketens voor de belangen van zelfstandige mode ondernemers, die wél bijdragen aan onze Belgische maatschappij. Een meer dan gemiste kans om onze eigen ondernemers, die het na de tweede verplichte sluiting dit jaar bijzonder moeilijk hebben, te ondersteunen met een maatregel die de overheid geen geld kost”.

Het voorjaar sloten zelfstandige modehandelaars door de verplichte sluiting van de acht beste verkoopweken af met een negatief omzetcijfer van -27%. Ook dit winterseizoen zullen ze, omwille van de tweede verplichte sluiting van vier weken, negatief afsluiten. De modesector is uitermate tevreden op 1 december de deuren te kunnen openen, maar het gemaakte verlies valt niet meer op te halen in december alleen.

De wintercollectie werd in februari 2020 aangekocht, toen nog geen sprake was van corona. Modehandelaars kochten dus in met een normaal seizoen in gedachten. Deze grote stockvoorraad hangt nu, vier weken na de verplichte sluiting, nog voor 50% in de modewinkels.

Door de beslissing om de solden te laten starten op 4 januari rest zelfstandige modehandelaars slechts vier weken om die gigantische stockvoorraad die nu nog in de winkels hangt, de deur uit te krijgen aan normalere marges. Een onmogelijke taak.

“Dat het seizoen niet meer gered kon worden, dat wisten we al. Dat ons nu ook nog eens de kans ontnomen wordt om meer ademruimte te krijgen door het verkoopseizoen te verlengen, dat is niets meer dan een slag in het gezicht van onze eigen mode ondernemers. Deze beslissing zal ervoor zorgen dat de cijfers binnen de sector niet rood, maar bloedrood kleuren”, zegt Delanghe.

Mode Unie betreurt de genomen beslissing en dringt er op aan dat er gepaste federale steunmaatregelen vrij gemaakt zullen worden om de grote verliezen door deze beslissing, op te vangen.