Mode Unie reageert opgelucht en tevreden nu modewinkels van meer dan 400 vierkante meter niet langer verplicht worden om een bewakingsfirma in te schakelen voor de toegangscontrole in hun winkels. Samen met UNIZO en Buurtsuper.be kaartte Mode Unie dit probleem bij het lezen van de FAQ bij het ministerieel besluit, gisteren onmiddellijk aan.

Nog steeds wordt van de modehandelaars gevraagd dat ze toezien op de naleving van de coronamaatregelen bij het betreden van hun winkel: het verplicht dragen van een mondmasker, het beperken van het aantal gelijktijdige winkelbezoekers, het handhaven van de social distancing… Zaken die ze sinds de eerste heropening op 11 mei ook reeds correct toepasten. Modewinkels dragen volksgezondheid hoog in het vaandel en hebben steeds hun steentje bijgedragen door alle opgelegde maatregelen zo strikt mogelijk na te leven. Het inschakelen van een externe bewakingsfirma is hierbij niet nodig, handelaars bewezen dat het veilig kon zonder.

Dat wordt nu ook impliciet erkend in de aangepaste FAQ, waarin wordt verwezen naar de bevoegdheid van onder meer het  winkelpersoneel om via eigen middelen en maatregelen de toegang tot de zaak ordentelijk te regelen: digitale infoschermen, affiches, een medewerker die de klanten aan de ingang informeert, die winkelwagentjes desinfecteert en aanreikt, die eventuele reservaties verifieert…

Mode Unie is tevreden dat de regel aangepast is en modehandelaars, die net een verplichte sluiting van vier weken achter de rug hebben, niet extra op kosten gejaagd worden.