Gisteren, op de start van de solden, dienden MR politici Denis Ducarme, Florence Reuter en Marie-Christine Marghem een wetsvoorstel in om de huidige soldenperiode éénmalig te verlengen tot 15 februari. Het wetsvoorstel wil de handelaars die in november voor de tweede keer verplicht de deuren moesten sluiten, ondersteunen. Mode Unie, de federatie voor de zelfstandige modedetailhandel, is tevreden dat de specifieke problemen van de modesector erkend worden en ondersteunt het voorstel dan ook. Al stelt de sectorfederatie dat een verplaatsing van de solden meer ademruimte had gegeven aan modewinkeliers. “Met het verlengen van de solden zouden modehandelaars de kans krijgen om hun winterstock nog twee weken langer onder de noemer ‘solden’ te verkopen, wat enkel bij kan dragen aan de verkoop van de resterende winteritems”, aldus Isolde Delanghe, directeur Mode unie.

Door een verlenging van de koopjesperiode met twee weken willen de betrokken politici Belgische handelaars ondersteunen en tegemoet komen aan de huidige gezondheidsdoelstelling: soldenshoppers kunnen met een verlenging van de soldenperiode nog meer gespreid worden. Tevens geven ze aan dat handelaars op die manier mogelijk meer cashflow kunnen genereren om hun handelsactiviteit verder te zetten en volgende collecties aan te kopen en te betalen.

Mode Unie verwelkomt het voorstel en is tevreden dat de specifieke problemen waar de modesector mee geconfronteerd wordt, op deze manier erkend worden. Isolde Delanghe: “Het probleem waar de modesector nu voor staat is het feit dat er nog een grote seizoenstock in de winkels ligt. Die stock heeft omwille van wisselende modetrends, een beperkte houdbaarheidsdatum, wat maakt dat modestukken het volgend seizoen bijna niet meer verkocht kunnen worden. Met de verplichte sluiting van modewinkels in november is de verkoop van het winterseizoen aan normale marge gevoelig ingekort. Bij de heropening op 1 december hing nog 55 tot 60% van de winterstock in de winkelrekken. Het was dan ook onmogelijk om deze grote stockvoorraad op slechts vier weken tijd aan een billijke marge voor de soldenstart, de deur uit te krijgen.”

Tevens vraagt Mode Unie dat overheden actief meehelpen aan het leefbaar houden van ondernemen in de modesector. “Modehandelaars bewezen dat shoppen veilig kan. Het toelaten om te shoppen binnen de bubbel zou een eerste stap in de goede richting zijn om de verkoop alle kansen te geven. Ook een positievere communicatie zou bijdragen tot het consumentenvertrouwen. Dit alles zonder de volksgezondheid in gevaar te brengen”, aldus Delanghe.

Daarnaast vraagt de sectorfederatie om extra steunmaatregelen voor de zwaar getroffen modesector te voorzien. “Op de grote overstock met seizoensitems staat een houdbaarheidsdatum. Modeartikelen kunnen het volgend seizoen nog moeilijk verkocht worden gezien ze sterk trendgevoelig zijn. Het nadenken over een voorraadcompensatie voor de overstock zou mode ondernemers alvast een pak ademruimte kunnen geven”, stelt Delanghe. Mode Unie contacteert de bevoegde ministers hieromtrent met de vraag een gepaste regeling uit te werken.

Klik hier voor het wetsvoorstel.