Er is heel wat te doen over de verplichting om in quarantaine te gaan, en vooral over de vraag wanneer dat nu juist moet. We zetten het even op een rijtje.

Mijn medewerker is besmet, wat nu?

Er zijn drie situaties waarin je zelf in quarantaine moet gaan:

1. Je vertoont symptomen van het virus

Bij symptomen, zet je jezelf in quarantaine en neem je contact op met jouw arts om je zo snel mogelijk te laten testen. Is de test positief, dan blijf je in isolatie. Bij een negatieve test mag je uit quarantaine zodra jouw klinische situatie dat toelaat (check ook www.info-coronavirus.be).

2. Je bent in contact gekomen met iemand die besmet was

Als je in contact bent gekomen met iemand die besmet was, hoef je niet automatisch in quarantaine. Dat zal enkel hoeven als je een ‘hoogrisico’ – contact bent:

  • ben je langer dan 15 minuten in nauw contact (minder dan 1,5m afstand) geweest met iemand die besmet was, dan word je beschouwd als een ‘hoogrisico‘ – contact. Je zal dan door de contactopsporing gecontacteerd worden, met de vraag om onmiddellijk in quarantaine te gaan. Ten vroegste op de 7de dag na het laatste hoogrisicocontact moet er een test worden afgenomen. Is die negatief, dan kan de quarantaine worden opgeheven.
  • voldoe je niet aan die voorwaarden (langer dan 15 minuten contact op minder dan 1,5m), dan wordt je gezien als een ‘laagrisico’-contact. In dat geval moet je niet in quarantaine, en moet je je ook niet laten testen. Je wordt dan wel gevraagd om voorzichtig te zijn met sociale contacten, en waakzaam te zijn voor eventuele symptomen. Ontwikkel je toch symptomen als ‘laagrisico’ -contact, dan volg je de stappen die beschreven staan onder punt 1: ga in isolatie en neem contact met de huisarts.

3. Je komt terug uit het buitenland

De voorbije dagen en weken zijn er heel wat regels veranderd over reizen van en naar het buitenland, en de verplichting daarbij in quarantaine te gaan of je te laten testen. Maar welke regels gelden nu precies vandaag? We zetten het hier even op een rijtje.