Vorig jaar klonk drie maanden geen noot muziek door de luidsprekers van modezaken, maar we ontvingen – samen met alle andere verplicht gesloten sectoren – met z’n allen wél een factuur van Unisono, het vroegere Sabam, in de bus. Dat kopt Het Laatste Nieuws op 21 januari 2020. Dat kan niet, vinden Mode Unie en UNIZO. Lees hieronder onze eisen!

Wil je als uitbater muziek afspelen in je modezaak, dan heb je daarvoor een licentie nodig van Unisono (die sinds 1 januari 2020 de Sabam-factuur combineert met de factuur voor de billijke vergoeding).

“Door de factuur voor 2021, die sinds enkele dagen wordt verstuurd, worden heel wat ondernemers eraan herinnerd dat ze ook betaalden voor de maanden waarin ze verplicht gesloten”, zegt Frank Socquet, onze juridisch adviseur, in de krant.

Voor 2020 was er de mogelijkheid voor modezaken om 1 maand korting te verkrijgen bij de betaling van die licentie. Een korting die er gekomen is via Mode Unie en UNIZO. Voor de tweede lockdown in het najaar van 2020 kwam er echter geen nieuwe aanpassing. Ook voor 2021, wordt geen korting voorzien, voor niemand en dat ondanks dat belangrijke sectoren nog steeds gesloten zijn of nagenoeg geen omzet genereren omdat er geen klanten zijn.

Dus pleiten we bij Mode Unie en UNIZO voor:

  • Uitstel van betaling zolang de coronacrisis loopt (al vervallen de eerste facturen al midden februari).
  • Een correcte korting voor 2020 en 2021 voor de zwaar getroffen modesector