Gisteren maakten de Vlaamse Bisschoppen bekend dat de Vormsels die normaal tussen Pasen en Pinksteren plaatsvinden, uitgesteld worden en pas na de zomervakantie, in september of oktober, plaats zullen vinden. Vandaag ontvingen ook heel wat ouders het nieuws dat de eerste Communie van hun kind naar het najaar verplaatst wordt, of zelfs naar het voorjaar van 2022. “Een nieuwe, bijzonder zware opdoffer voor modezaken, die de verkoop van zowel kinder- als volwassen feestkledij opnieuw drastisch af zien nemen”, stelt Isolde Delanghe, directeur Mode Unie.

Twee weken geleden nam Mode Unie contact op met de Bisschoppenconferentie, die beslist over de timing van de Vormsels. Op die manier hoopte de sectorfederatie een overleg tot stand te kunnen brengen om een oplossing te zoeken die tegemoet komt aan de bezorgdheden rond volksgezondheid, maar ook modehandelaars in staat stelt om zware verliezen te vermijden door het te laat zetten van de feestgelegenheden. Mode Unie betreurt dan ook dat enige dialoog hieromtrent niet mogelijk bleek.

Voor heel wat modezaken, niet alleen in kinderkledij, maar ook in dames- en herenkledij, bepaalt de verkoop voor deze feestgelegenheden immers een groot deel van hun voorjaarsomzet. Heel wat ouders gingen al op de rem staan voor wat betreft het aankopen van kinderkledij, nu valt de verkoop voor dit voorjaar volledig weg. “Bij heel wat kinderkledingzaken zien we een dramatische minverkoop van vormsel- en communiekledij tot wel 60% in vergelijking met vorig jaar. Door corona wachtten heel wat ouders een pak langer om communiekledij aan te kopen en we zien dat die ouders de reeds aangekochte communiekledij terug komen brengen. Met het nieuws rond het uitstel van deze feesten zal er ook geen nieuwe communiekledij meer verkocht worden. Opnieuw een serieuze streep door de rekening van heel wat kinderwinkels”, aldus Isolde Delanghe.

Het zijn trouwens niet alleen kinderwinkels die hun omzet zien kelderen door het uitstel, maar ook het dames- en herensegment krijgt zware klappen. Ouders zetten zich namelijk voor deze bijzondere gelegenheden graag in het nieuw en willen ze er op het feest van hun kind piekfijn uitzien. De verkoop van dames- en herenkledij komt traditioneel goed op gang vanaf februari, maar we merken dat de verkoop momenteel zo goed als stil ligt. Ouders wachten met het kopen van kledij en nu de feesten uitgesteld worden, is ook dat perspectief voor een aankoop verdwenen.

“Een bijzonder spijtige zaak”, zegt Delanghe. “Als de Vormsels doorgaan in het najaar zitten de kinderen in het middelbaar en vinden ze het Vormsel vaak overbodig. Tevens zien we dat de zin bij veel ouders om nog een communiefeest te geven in het najaar, gewoon weg is. De verkoop van kledij voor deze feesten zal zich dus niet verplaatsen, maar valt gewoon weg. Na een destastreus verkoopjaar in 2020 is dit de zoveelste opdoffer voor onze reeds zwaar getroffen modesector. De soldenverkoop valt zwaar tegen, het feit dat het voorjaar op deze manier nu ook nog eens een slechte start neemt, zorgt ervoor dat de moed bij modehandelaars verder in de schoenen zakt.”

Mode Unie blijft dan ook nog steeds aandringen bij overheden om extra steunmaatregelen op maat van de modesector uit te werken. Concreet vraagt Mode Unie om, net als de horeca, een tijdelijke BTW-verlaging te bekomen voor het tweede kwartaal van 2021. “Enkel door extra steun in de zwaar getroffen modesector te brengen, zullen we modezaken, die voor deze crisis perfect gezond waren, de mogelijkheid geven om ook op lange termijn hun zaak te kunnen blijven behouden en voor werkgelegenheid kunnen blijven zorgen”, besluit Delanghe.