Om de horeca en detailhandel te ondersteunen tijdens de coronacrisis heeft de overheid de consumptiecheque uitgewerkt: werkgevers kunnen 300 euro van die cheques aan hun werknemers geven, en zij kunnen deze cheque dan uitgeven tot 12 maanden na de heropening van de horeca. Kom jij als modehandelaar in aanmerking voor het ontvangen van consumptiecheques?

Kan je de cheques aanvaarden in je modezaak?

Om in aanmerking te komen voor het aanvaarden van de cheque moet je aan onderstaande voorwaarden voldoen:

Modezaken die verplicht langer dan één maand gesloten zijn geweest en die, in de gelijktijdige fysieke aanwezigheid van de consument in de vestigingseenheid, goederen of diensten aanbieden aan de consument en voldoen aan de voorwaarden van een microvennootschap, wat wil zeggen dat je als mode ondernemer niet méér dan 1 van de volgende criteria mag overschrijden:

    • 10 FTE
    • Jaaromzet , excl. BTW, van 700.000 euro
    • Balanstotaal van 350.000 euro

Onder welke voorwaarden mag je de cheques aanvaarden?

De eerste voorwaarde is uiteraard dat je voldoet aan de voorwaarden die hierboven opgesomd zijn. Maar daarnaast moet je ook een overeenkomst sluiten met de uitgever(s) van deze cheques: Sodexo, Monizze en/of Edenred. Zonder zo’n overeenkomst zal je de ontvangen cheques immers niet uitbetaald krijgen. De consumptiecheques van Sodexo en Edenred bestaan enkel op papier, die van Monizze bestaan enkel digitaal. Monizze heeft evenwel automatisch gezorgd voor de nodige updates op de betaalterminals, zodat je geen extra installaties moet doen op de betaalterminal om de digitale consumptiecheque van Monizze te kunnen aanvaarden.

Ten slotte betaal je ook een vergoeding aan de uitgevers. Bij Edenred en Sodexo gaat het in principe om 1,55% van de waarde van de ontvangen cheques. Bij Monizze hangt het tarief af van de aard van je activiteit.

De drie uitgevers geven op hun website ook aan waar de consumptiecheque kan worden uitgegeven:

Ik sta op een website van een uitgever, maar ik mag de cheques niet aanvaarden. Wat nu?

Het kan gebeuren dat je als modehandelaar vermeld staat op de website van één van de uitgevers als aanvaardingspunt, terwijl je de consumptiecheques niet mag aanvaarden. In dat geval neem je best zo snel mogelijk contact met de betrokken uitgever zodat die je van de lijst kan halen.