Zonet besliste het overlegcomité dat modewinkels de deuren niet hoeven te sluiten. “Een grote opluchting voor de zelfstandige modesector. Ook het feit dat de vraag van Mode Unie voor het shoppen met twee ingevoerd wordt, is een opsteker voor de sector”, stelt Isolde Delanghe, directeur Mode Unie. “Hoewel we zeer blij zijn dat we geen derde keer onze winkeldeuren moeten sluiten, is dit in geen geval enkel maar goed nieuws. Modewinkels hebben steeds veilig gewerkt met de strenge maatregelen die ze al opgelegd kregen en krijgen daarbovenop nu nog eens extra voorwaarden om de deuren te mogen open houden. Zo wordt rendabel ondernemen niet makkelijk. Er moeten dus oplossingen komen”, aldus Delanghe.

Na 2020 afgesloten te hebben met een dramatische omzetdaling van 30%, zwaar tegenvallende wintersolden en de lenteverkoop die niet op gang komt, zou het verplicht sluiten van winkels de mokerslag gegeven hebben aan heel wat modehandelaars en tot een ongeziene golf van faillissementen geleid hebben. “Desondanks het feit dat de verplichting van het shoppen op afspraak opnieuw een grote rem zal zetten op de verkoop, zijn we tevreden dat we onze klanten voortaan met hun bubbel kunnen blijven ontvangen. Vooral de verkoop tijdens de Paasvakantie is voor onze sector cruciaal voor de omzet van het voorjaar”, stelt Delanghe.

Om ervoor te zorgen dat ondernemen in de modesector rendabel blijft, vraagt Mode Unie dat modehandelaars die blijvend zwaar omzetverlies noteren, extra ondersteund worden. Mode Unie: “Hierbij denken we bijvoorbeeld aan een aanpassing van het Vlaams Beschermingsmechanisme. Op heden kunnen ondernemers die een omzetdaling kennen van 60% hierbij op extra steunmaatregelen rekenen. Mode Unie vraagt om deze omzetdaling op 40% te plaatsen, zodat modehandelaars die met dergelijk zwaar omzetverlies af te rekenen hebben, kunnen blijven overleven. Zelfs 40% is al een dramatische omzetdaling binnen de sector.” De sectorfederatie gaat er eveneens van uit dat er geen jojo aan aanpassingen komt de volgende weken en dat de extra maatregelen slechts zo lang als strikt noodzakelijk behouden blijven.

Gezien shoppen op afspraak opnieuw een rem zal zetten op het aantal consumenten die naar de winkel komt, blijft Mode Unie ook hameren op het belang van het verlengen van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht. Momenteel staat nog 38% van de personeelsleden binnen de modedetailhandel op tijdelijke werkloosheid en 53,1% van de werkgevers gaf voor de net aangekondigde verstrengde maatregelen aan zijn of haar personeel op tijdelijke werkloosheid te houden. Indien tijdelijke werkloosheid wegens overmacht niet verlengd wordt, wordt het voor veel werkgevers immers financieel bijzonder moeilijk om alle personeelsleden aan boord te houden.

Ten slotte roept Mode Unie consumenten op om hun lokale modehandelaar in deze bijzonder moeilijke tijd te blijven steunen. “België heeft één van de meest vertakte modewinkel landschappen ter wereld. Willen we die diversiteit blijven behouden en willen we blijven genieten van een authentieke winkelbeleving en een ongelofelijk sterke service, dan moeten we met z’n allen bewust lokaal aankopen. Want als in elke stad dezelfde ketenwinkels overblijven, hebben we overal dezelfde eenheidsworst: daar wordt niemand gelukkig van”, sluit Delanghe af.