Vorige week woensdag besliste de federale regering om extra maatregelen op te leggen voor modewinkels: vanaf zaterdag 27 maart mogen zij als niet-essentiële winkel enkel nog op afspraak werken. Federaal Minister van Middenstand, Zelfstandigen en KMO’s David Clarinval liet woensdagavond weten dat winkels, die enkel op afspraak mogen werken, hierbij konden rekenen op het dubbel overbruggingsrecht. “Een meer dan welgekomen steunmaatregel voor onze modesector, die het al bijzonder zwaar te verduren kreeg. Na twee slechte seizoenen en ook slechte solden, begonnen modehandelaars ook het lenteseizoen met een minverkoop van 30% ten opzichte van een normaal omzetjaar. Dramatisch voor winkeliers, waardoor deze steun dus meer dan nodig is voor hen!”, stelt Isolde Delanghe, directeur Mode Unie.

“Vandaag te horen krijgen dat de steunmaatregel schaamteloos terug ingetrokken wordt en dat modehandelaars geen recht hebben op dubbel overbruggingsrecht en om in aanmerking te komen voor het enkel overbruggingsrecht nog eens aan moeten tonen dat ze 40% omzetverlies lijden, is een brug te ver. Er is een grens aan onzekerheid voor de reeds zwaar getroffen modehandelaars.”, zegt Delanghe.

Vorige week wisten modewinkeliers niet of ze nu al dan niet de deuren moesten sluiten, daarna krijgen ze te horen dat ze enkel op afspraak mogen werken. Daarenboven krijgen ze pas de avond voor het ingaan van de extra steunmaatregel de modaliteiten door over hoe ze kunnen werken, wat zorgt voor een grote onzekerheid bij handelaars én bij consumenten. Door deze onzekerheid rond de extra maatregel liep de verkoop zaterdag en maandag terug met meer dan 70% ten opzichte van de normale verkoop, blijkt uit een rondvraag van Mode Unie.

Hierbovenop krijgen we nu te horen dat het beloofde dubbel overbruggingsrecht er nu toch niet komt. Isolde Delanghe: “We zijn hier bijzonder verontwaardigd over. Niet alleen financieel, maar ook menselijk is dit de druppel. Financieel trekt de modesector dit niet meer en heel wat ondernemers zijn ook emotioneel compleet op en de wanhoop nabij. Door de nieuwe maatregel stevenen we af op een derde, nog slechter, seizoen dan de twee voorbije verkoopseizoenen. We verwachten dat de zelfstandige modedetailhandel de maand april met een omzetverlies van 60% af zal sluiten.”

Zonder extra steunmaatregelen staan we voor een ongezien bloedbad met bijhorende faillissementen en jobverlies. Modehandelaars geven aan dat ze voor april gemiddeld 60% procent van hun personeel op tijdelijke werkloosheid wegens overmacht zetten door de openingsbeperking. “Met de bijzonder slechte verkoopcijfers en het uitblijven van steun zullen heel wat ondernemers noodgedwongen moeten overgaan tot ontslag van hun werknemers”, vreest Delanghe. “Deze situatie is immers in geen geval nog rendabel.”

Wil de overheid na deze vreselijke crisis nog een divers Belgisch modelandschap, dan is het nu tijd voor actie. Mode Unie eist dat het dubbel overbruggingsrecht, zoals vorige week beloofd, ook voor modewinkels geldt. Verkoop op afspraak zet een gigantische rem op de verkoop, voor heel wat modehandelaars staat dit systeem van verkoop dan ook gelijk aan een gesloten winkel.