Uit een peiling van Mode Unie na het tweede weekend met verplicht afspraakshoppen blijkt dat de situatie binnen de zelfstandige modesector met de dag nijpender wordt. In steden noteerden modehandelaars de afgelopen dagen hallucinante minverkopen van -70% tot -90% van een normale weekendomzet. Ook in baanwinkels en in gemeenten bleven consumenten weg uit winkels en winkelstraten, waardoor de gemiddelde omzetdaling voor de tweede week op rij -60% bedroeg.

“De slechte verkoop en de financiële gevolgen ervan voor modehandelaars waren al bijzonder onrustwekkend, de verkoop op afspraak heeft de mokerslag gegeven voor de volledige sector”, aldus Isolde Delanghe, directeur Mode Unie. “Als de regel van de verkoop op afspraak blijft, stevent de modesector voor het derde seizoen op rij af op een verloren seizoen. Zowel financieel als mentaal gaan modehandelaars hier aan kapot”.

Twee weken na het invoeren van de maatregel zien moderetailers dat het afspraakshoppen een blijvende rem op de verkoop zet en dat er nauwelijks gewenning optreedt bij consumenten. Er worden bijzonder weinig afspraken gemaakt en er is ook geen passage in winkels en winkelstraten. Modehandelaars geven via al hun kanalen mee dat winkelen veilig en vlot kan met een eenvoudige registratie aan de deur, maar door de gebrekkige overheidscommunicatie na het aankondigen van de maatregel blijft de twijfel over hoe een afspraak kan worden gemaakt bestaan.

“Indien de verkoop op afspraak aangehouden wordt tot 26 april, kunnen de verliezen niet meer opgehaald worden dit seizoen. Terug normaal beginnen verkopen in mei betekent dat er nog slechts twee maanden normale verkoop tot de solden rest. Deze periode is te kort om de gigantische stock die in de winkels ligt nog de deur uit te krijgen. Elke week op een normale manier kunnen verkopen telt. Hun goederen verkopen na het seizoen kunnen modehandelaars immers niet: op de stock staat een houdbaarheidsdatum. Na het seizoen is er ander weer en een andere trend, waardoor modehandelaars de overgebleven stock, met bijhorende investering, niet meer kwijt geraken’, weet Delanghe.

Om modehandelaars extra ademruimte te geven om hun seizoenstock op een normale manier te kunnen verkopen, vraagt Mode Unie dat de regel van de verkoop op afspraak zo snel mogelijk afgeschaft wordt. “Zowel virologen als politici zijn het er over eens dat besmettingen niet in winkels plaats vinden. De verkoop op afspraak zorgt niet voor minder besmettingen onder de bevolking, maar wel voor extra druk op de verkoop en ondernemers komen bijgevolg alleen nog maar in nog grotere financiële problemen. Twee maal niet de bedoeling van een maatregel natuurlijk”, stelt Delanghe.