Vandaag maakte de federale regering nieuwe steunmaatregelen bekend voor ‘zwaar getroffen sectoren en sectoren die binnenkort kunnen heropstarten onder strikte protocollen, zoals de horeca’. Mode Unie betreurt hierbij ten zeerste dat de regering de zwaar getroffen modesector, die door het afspraakshoppen ook onder een “strikt protocol moest werken”, en hierdoor niet rendabel kon zijn, in de kou laat staan.

In november dienden modehandelaars voor de tweede keer verplicht de deuren te sluiten. Sinds de heropening op 1 december mocht er enkel individueel geshopt worden en in de vier weken durende ‘Paaspauze’ konden consumenten enkel op afspraak winkelen. Het verplicht individueel shoppen zette al een bijzonder grote rem op de verkoop waardoor de sector voor het derde seizoen op rij grote verliezen te verwerken kreeg. De te late en onduidelijke overheidscommunicatie over wat een afspraak vanaf 27 maart nu precies in zou houden en het opleggen van het afspraakshoppen was de mokerslag voor de sector. Modewinkels bleven dus niet enkel slechts gedeeltelijk open, rendabel ondernemen werd door deze maatregel onmogelijk gemaakt.

“Niet alleen kregen onze ondernemers de afgelopen maanden niet de kans om rendabel te ondernemen, ze konden bovendien niet rekenen op afdoende steunmaatregelen. Eerst werd het toegezegde dubbel overbruggingsrecht schaamteloos en zonder enige uitleg ingetrokken. Daarenboven blijkt dat het merendeel van de zwaar lijdende modehandel geen gebruik kan maken van steunmaatregelen zoals het Vlaams Beschermingsmechanisme. Een dubbele slag in het gezicht van onze modehandelaars”, aldus Isolde Delanghe, directeur Mode Unie.

Modehandelaars hebben de afgelopen maand meer dan alles uit de kast gehaald om in deze moeilijke omstandigheden toch zoveel mogelijk te verkopen, met zeer beperkt succes. Uit een laatste bevraging van Mode Unie blijkt immers dat er, sinds het invoeren van het verplicht afspraakshoppen, een gemiddeld omzetverlies geleden wordt van 50% in de modesector. Hierdoor komen modehandelaars niet in aanmerking voor het Vlaams Beschermingsmechanisme, waarvoor ze een omzetdaling van 60% aan moeten kunnen tonen, terwijl hun overstock dramatisch groot is.

De opgestapelde verliezen, die nog groter geworden zijn door het afspraakshoppen, zijn voor de sector uitermate problematisch. Dit omdat modehandelaars het stockoverschot, waar een grote investering aan vasthangt, na het seizoen niet meer kunnen verkopen. Dan is er immers een ander seizoen en een andere trend, waardoor de stock niets meer waard is.

“Het is dan ook onaanvaardbaar dat een sector, die zware verliezen lijdt omdat ze onder een strikt protocol onmogelijk rendabel kan werken, geen aanspraak kan maken op afdoende steunmaatregelen om deze crisis te overleven. Mode Unie vraagt dan ook aan de Vlaamse en de federale overheid om de ingetrokken steunmaatregelen alsnog toe te kennen en modehandelaars ook in aanmerking te laten komen voor de steunmaatregelen, zoals het dubbel overbruggingsrecht, die vandaag toegekend werden aan andere zwaar getroffen sectoren. Onze modesector werkt namelijk ook onder de  onrendabele en beperkende omstandigheden zoals de sectoren die nieuwe steun krijgen”, besluit Delanghe.