We vroegen een 23-jarige modewinkelmedewerkster naar haar job en hoeveel zij daar maandelijks mee verdient…

Wat doe je voor job?

“Ik ben verkoopster in een modewinkel aan een drukke winkelstraat en sta in voor de verkoop van kleding, schoenen, accessoires enzovoort… Daarnaast geef ik ook advies aan klanten, sta ik in voor stockbeheer en kijk ik leveringen na. Mijn dagplanning? Meestal start ik om 9 uur en kan ik om 18 uur afronden. Op sommige dagen start ik pas ’s middags en werk ik door tot 20 uur. De winkel is dan wel al gesloten, maar dan zet ik alles op orde of plaats ik nieuw promotiemateriaal.”

Doe je je job graag?

“Toch wel, ja. Ik heb een passie voor kledij en sneakers uit de winkelcollectie, en kan daarnaast ook de andere kant van het product zien. Ik heb het geluk dat ik heel aangename collega’s heb, die ik zelfs bijna ‘mijn vrienden’ kan noemen.”

“Wie moet je zijn om dit graag te doen? Een sociaal persoon met wat mensenkennis. Sommige klanten shoppen liever alleen, terwijl anderen graag extra hulp willen. Dat moet je een beetje kunnen lezen, en daarop inspelen. Voor de rest spelen passie en interesse in sneakers/kleding altijd een grote rol bij zo’n job.”

Hoeveel uren werk je per week?

“38 uur per week. Het is een voltijdse job, dus dat is allemaal de normale gang van zaken. Als ik in het weekend (op zaterdag) moet werken, heb ik door de week een dag (willekeurig) vrij. Helaas levert die zaterdag geen weekendbonus op…”

Ben je tevreden met je salaris?

“Ik ben hier na mijn studies beginnen werken en heb toen het absolute minimum gekregen. Ik had graag wat meer gehad. Iedereen heeft dat gevoel, denk ik, maar bij mij komt het vooral door die verkooptargets. Het is vaak stevig doorwerken (met 7 klanten tegelijk bezig zijn, hen adviseren, schoenen halen en terugzetten…), en dat voel je wel op het einde van de dag.”

Heeft de coronacrisis een impact op je salaris/werking?

“De verkoop valt een beetje tegen. Ze hopen hier op betere cijfers in de (na)zomermaanden, ook omdat de wetgeving wat versoepelt.”

Waar gaat het merendeel van je loon naartoe?

“Kleding en etentjes met vriendinnen. En soms ook exclusieve make-up. Ik vind het sowieso belangrijk om er goed uit te zien. Ik wil mij goed in mijn vel voelen.”

Lig je wakker van je pensioen?

“Nee, helemaal niet. Dat zijn zorgen voor later.”

Waar kun je echt geen geld aan geven?

Fake items. Ik heb liever gewoon the original stuff, ook al kost dat iets meer. Het stof en de materialen zijn anders, en dat voel je toch wel op je huid. Vaak gaat je item ook veel langer mee, soms zelfs járén. ‘Toekomstige vintage’ noem ik dat. (lacht)

Bron: https://bit.ly/3tH9xPP