Na verschillende speculaties de voorbije dagen over de mogelijke maatregelen na het vandaag geplande Kernkabinet, roept Mode Unie op tot doordachte beslissingen. “Door het afschaffen van de mondmaskerplicht in winkels vanaf 1 oktober, kwam er eindelijk ademruimte voor onze winkeliers. Nu inzetten op beperkende maatregelen binnen de retailsector zou niets bijdragen aan de stijgende besmettingscijfers en zou dus een maat voor niets zijn”, stelt Isolde Delanghe, directeur Mode Unie. “Onze winkels worden zeer goed verlucht en geventileerd, handgels blijven ter beschikking van klant en personeel, afstandsregels worden nageleefd waar nodig,… De inspanningen van duizenden mode ondernemers moeten dan ook naar waarde geschat worden.” De sectorfederatie voor de modedetailhandel wil dan ook dat er geen nieuwe maatregelen in het leven geroepen worden om ‘een signaal te geven’ in de winkelsector waar eerder bewezen werd dat die niet de oorzaak is van extra besmettingen.

Het voorbije anderhalf jaar werd de retailsector meermaals getroffen door beperkende maatregelen en vielen ze tussen schip en wal bij tegemoetkomingen die deze deels zouden compenseren. Mode Unie erkent dat er moet ingegrepen worden als de besmettingscijfers hierom vragen, maar wil tegelijk vermijden dat de verkoop van modewinkeliers na al drie mislukte seizoenen, ook deze winter wordt gehypothekeerd door allerlei onnodige ingrepen. “Het specifieke probleem voor modewinkels ligt in het feit dat ze meer dan een half jaar op voorhand collecties moeten aankopen en betalen en ze zo een grote stock moeten aan leggen voor een heel seizoen. Het opnieuw verhogen van de beperkingen om te winkelen zal er opnieuw voor zorgen dat de sector opnieuw met een onverkoopbare overstock blijft zitten. Mode- en seizoensgerelateerde voorraden hebben namelijk een houdbaarheidsdatum, wat maakt dat ze binnen het seizoen zelf verkocht moeten worden.”, besluit Delanghe.