Zonet besliste het Overlegcomité dat modewinkels met ingang van zondag 26 december strengere maatregelen voor de kiezen krijgen. Zo mag maximaal met twee personen geshopt worden (kinderen niet meegerekend).

“Onbegrijpelijk dat alle modewinkels opnieuw kind van de rekening zijn van een probleem dat zich enkel in een drietal grote winkelstraten voordoet”, zegt Isolde Delanghe, directeur Mode Unie. “Shoppen in kleinere steden en gemeenten kan perfect veilig en zonder grote volkstoeloop, dus we zien helemaal niet in waarom daar extra maatregelen genomen worden. Eerder dan alle individuele winkels te straffen omdat er veel volk rondloopt in de provincie hoofdsteden, zouden de winkelstraten waar zich een probleem voordoet, in moeten zetten op crowd control. Op die manier wordt het aantal shoppers in de straat zelf geregeld en wordt het probleem aangepakt waar het zich stelt.”

Modewinkels worden voor het vierde seizoen op rij geconfronteerd met een minderomzet van 30% in vergelijking met 2019. Heel wat mensen werken thuis, er zijn geen events, horeca is beperkt en de schrik door de vele negatieve berichtgeving zit er goed in. Bijgevolg gaan consumenten op de rem staan wanneer het gaat om mode aankopen: ze weten immers niet of ze hun nieuwe kledingstukken zullen kunnen dragen.

Mode Unie, aangesloten bij UNIZO, vraagt dan ook bijkomende steunmaatregelen om het omzetverlies dat door de nieuwe maatregelen gecreëerd wordt, te compenseren. “Willen we ons bloeiend, zelfstandig modelandschap waarvoor België bekend staat, redden, dan zullen zowel overheid als consument zich moeten engageren om hun lokale modewinkels te steunen.

Tevens roept de sectororganisatie consumenten op om zich, ondanks de beperkte feestgelegenheden, toch op te kleden. “We vieren misschien in beperkte kring, maar dat moet net een stimulans zijn om er piekfijn uitgedost bij te zitten en zo het allerbeste te maken van de feesten die wel door kunnen gaan”, besluit Delanghe.