Zonet maakte het Overlegcomité bekend dat we vanaf 18 februari overschakelen op code oranje. Mode Unie, de federatie voor de zelfstandige modedetailhandel, had bij deze versoepeling gevraagd dat de mondmaskerplicht voor klanten in modewinkels, net zoals in de horeca, zou vervallen. Een vraag waar de federale regering niet op inging.

‘Het is bijzonder spijtig dat door het behouden van de mondmaskerplicht voor klanten de regering ongelijkheid creëert tussen (mode)winkels en horeca. Des te meer omdat het risico op besmettingen in winkels in geen geval groter is dan in horecazaken. In modewinkels is het momenteel rustig en winkelen gebeurt zo goed als steeds binnen de bubbel. Tevens worden klantenbubbels binnen een winkel niet gemixt, wat in de horeca vanaf 19 februari wel het geval zal zijn’, stelt Isolde Delanghe, directeur Mode Unie, de bij UNIZO aangesloten sectorfederatie voor zelfstandige modedetailhandel.

Het wegvallen van de mondmaskerplicht voor klanten had een bijzonder grote push kunnen zijn voor modehandelaars. Isolde Delanghe: ‘Shoppen zonder mondmasker zorgt er voor dat shoppen aantrekkelijker wordt en ook een pak meer ongedwongen kan. Toen vorig jaar in oktober de mondmaskerplicht (kort) wegviel zag de modesector onmiddellijk een stijging in de verkoop. Dit bewijst des te meer dat modestukken winkelen zonder mondmasker zin geeft aan klanten om te shoppen. De beslissing om de mondmaskerplicht voor klanten te behouden in winkels is dus gemiste kans om modehandelaars na vier slechte coronaseizoenen een deftige start van het nieuwe verkoopseizoen te geven’.

Ondanks de beslissing zien modehandelaars positief naar het nieuwe seizoen. ‘Klanten hebben zin om zich in het nieuw te steken en hun outfit een positieve toets te geven met de frisse lentekleuren. Meer events en feestgelegenheden zullen ongetwijfeld ook heel wat consumenten positief stemmen om de stap over de winkeldrempel te zetten en zich in een nieuwe lente outfit te steken’, besluit Delanghe.