Aanstaande vrijdag 1 juli starten de zomersolden. Mode Unie, de federatie voor de zelfstandige modedetailhandel, en ondernemersorganisatie UNIZO, maakten de balans op van de voorjaarsverkoop en peilden ook naar de verwachting van de komende soldenperiode. Zelfstandige modehandelaars landen na vier barslechte coronaseizoenen op een verkoopcijfer dat gemiddeld zes procent lager ligt ten opzichte van 2019.

Mode Unie en UNIZO peilden in een bevraging bij 143 respondenten naar het resultaat van het afgelopen voorjaar. In vergelijking met 2019, een ‘normaal pre-corona jaar’, hebben zelfstandige modewinkels dit voorjaar gemiddeld zes procent minder verkocht. “Geen positief cijfer, maar langzaamaan klimt de zelfstandige modesector uit het diepe coronadal en dat geeft hoop”, aldus Isolde Delanghe, directeur Mode Unie.

In 2020 lag de verkoop in vergelijking met 2019 nog 40% lager en vorig jaar verkochten modehandelaars gemiddeld 23% minder dan voor de corona crisis. Als we dit voorjaar vergelijken met 2019 zien we dat gemiddeld 34% van de zelfstandige modehandelaars meer verkocht dan in 2019. 42,4% van de winkeliers verkocht minder, terwijl 23,6% van de handelaars dezelfde verkoop noteerde. Gemiddeld ligt het verkoopcijfer, over alle subsectoren heen, op min zes procent.

“We zien dat consumenten de zin om te shoppen bij hun lokale modehandelaar langzaam terugvinden en dat de vele feestgelegenheden, festivals en het zonnige weer in april en mei aangezet hebben om zich nieuwe kledij, schoenen en lingerie aan te meten. Twee goede maanden en een drukke braderij maken echter geen volledig seizoen goed”, verklaart Delanghe. “Net als vele sectoren voelen we dat consumenten bijzonder gericht kopen en dat ze voorzichtig blijven met de energiecrisis en de oorlog in het achterhoofd”.

Hoewel de verkoop nog niet helemaal goed genoemd kan worden, zien we wel een positieve noot in het bewust kopen bij de consument. Die vraagt zich meer dan ooit af of die goedkope fast fashion – snel wisselende trends en veel stuks kopen, vaak impulsief – nog nodig is. “We zien dat klanten minder stuks kopen en zeer doelbewust komen shoppen, maar dat kwaliteit, duurzaamheid en Belgische mode aan belang winnen. Lokaal kopen past in die trend en klanten appreciëren de service en het kwalitatieve aanbod die zelfstandige handelaars hen bieden”, aldus Isolde Delanghe.

De Belg winkelt ook duidelijk nog steeds liefst fysiek. De online verkoop steeg bij modehandelaars met 3,5% in vergelijking met 2019, een normale stijging in tijden van steeds toenemende digitalisering. “Het Belgisch modelandschap is zodanig sterk vertakt en de nabijheid van zelfstandige modewinkels zet aan tot shoppen in de winkel. Bovendien appreciëren Belgen de service die ze bij hun zelfstandige winkel genieten en zien ze het belang in van lokaal shoppen. Winkelhieren draagt immers bij tot het lokaal maatschappelijk weefsel en zorgt voor bloeiende steden en gemeenten”, stelt Delanghe vast.

Met het eerste soldenweekend in zicht schatten zelfstandige modehandelaars de soldenverkoop gematigd in. 57% van de handelaars denkt evenveel of beter te verkopen dan in 2019. 43% neemt een afwachtende houding aan en ziet mogelijk een mindere verkoop dan voor corona. Modehandelaars hopen dat het mooie weer de consument zin doet krijgen om zijn zomerkast aan te vullen en op reis te gaan met heel wat nieuwe items in de koffer. Mode Unie blijft echter realistisch: “heel wat consumenten kopen voorzichtig aan, de schrik rond de stijgende energieprijzen en de aanslepende oorlog blijft bij velen aanwezig”.

Uit de bevraging blijkt dat zelfstandige modehandelaars gemiddeld starten met een soldenkorting van 33%, wat in de lijn ligt van de voorbije jaren.