Een nieuwe wet verplicht Belgische handelaars vanaf 1 juli 2022 om elektronische betalingen te aanvaarden in hun zaak. Deze hervorming zal een aanpassing vereisen als je momenteel enkel cash aanvaardt in je zaak.

Deze nieuwe wettelijke verplichting geldt voor alle Belgische bedrijven: klein en groot, retail, horeca … Zowel de vrije beroepen als alle personen, verenigingen of administraties die economische activiteiten verrichten, vallen er dus onder.
De wet gaat in op 1 juli 2022. Je mag zelf kiezen welke elektronische betaaloplossing je wil gebruiken, op maat van jouw budget en behoeftes.

Waarom komt deze wet er?

Met de nieuwe wet wil de overheid niet alleen de fraude verder aanpakken, maar ook inspelen op de nieuwe verwachtingen van consumenten. Uit onderzoek blijkt immers dat 89% van de Belgen het liefst elektronisch wil betalen, met de kaart, via smartphone of een wearable. In 2021 betaalden 5,5 miljoen Belgen mobiel.