Ondernemen zit in Moïse’s bloed. Ze was nog maar een jong meisje toen ze armbandjes maakte en deze in grote getalen op de hockeyclub verkocht. Iets dat ze later uitbreidde met kleding en andere accessoires, resulterend in een uitgebreide webshop voor jong en oud. De webshop bestaat inmiddels tien jaar. De fysieke winkel opende ze in november 2019. Een grote winkel met een warme uitstraling, waar iedereen zich volgens Moïse erg welkom voelt en de sfeer altijd heel gezellig is. Een huiselijk gevoel. Dat krijgt ze terug van klanten. Die klanten zijn zowel jonge meiden als wat oudere dames. En dat is waar byMoïse voor staat: “We willen voor iedere doelgroep bereikbaar zijn. Dat vind ik het allerleukste, dat er soms oma’s komen van 80 met hun kleinkinderen en ze allebei iets leuks vinden in onze winkel”, aldus Moïse.

“Toen wij hoorden over de werking van luchtreinigers, waren mijn team en ik vooral heel nieuwsgierig”, zegt Moïse. “We wisten op dat moment nog weinig over luchtreinigers, en waren eerlijk gezegd nog niet zó bewust bezig met de kwaliteit van de binnenlucht in de winkel. Nu we drie luchtreinigers in de winkel hebben staan is dat inmiddels wel veranderd, haha.”

‘Een helpend seintje’

Eigenaresse byMoïse (Beverwijk): Moïse Trustfull
“We zitten natuurlijk in Beverwijk, en Beverwijk staat er niet per se bekend om dat het een gezonde buitenlucht is. Dat was ook een reden waarom ik dacht ‘dit is ideaal’. Als ik hier elke dag ben, vind ik het wel een heel fijn idee dat de lucht hierbinnen schoner is. Ik wil ervoor zorgen dat ik een gezondere omgeving bied aan de mensen die hier in de winkel zijn. En ja, het werkt. Er zitten gewoon heel veel stoffen in de lucht die je niet kunt zien. Daarvoor is de bijbehorende app van deze luchtreinigers ideaal. Je kunt precies bijhouden hoe het met de luchtkwaliteit gesteld is en krijgt een seintje als er veel verontreinigende stoffen in de lucht zitten. Laatst kreeg ik heel veel meldingen op een drukke dag. Bijvoorbeeld toen er iemand deo had opgedaan of op de momenten dat er veel klanten in de winkel waren.”

‘Redder in nood’

“We hadden laatst ook een situatie in de winkel waarbij maar weer bleek hoe goed de luchtreinigers hun werk doen. Er hing een hele branderige geur in de lucht buiten, en die geur waaide onze winkel in. Daar konden we niets aan doen. Maar toen gingen de luchtreinigers hun werk doen. En van het ene op het andere moment was het gewoon weg. Toen dachten we echt, wat als we die reinigers niet hadden gehad. Dan had op de drukke zaterdag de hele dag de winkel gestonken. We kunnen namelijk niet echt lekker luchten in de winkel, wat wel meer winkelpanden hebben.”

‘ByMoïse + Philips luchtreinigers = een investering in andermans gezondheid’

De thema’s schone lucht en een gezond binnenklimaat zijn belangrijker dan ooit in een wereld die nog altijd in de greep is van een mondiale pandemie. De coronapandemie zorgde en zorgt er nog steeds voor dat mensen zich steeds bewuster worden van hoe belangrijk een schone binnenlucht is. Ook ondernemers vragen zich vaker af hoe zij hun klanten op de lange termijn een gezondere omgeving kunnen bieden.
Bij een schoon binnenklimaat wordt nog steeds vaak eerst aan ventileren gedacht: een raampje open en het probleem is opgelost. Maar helaas is het niet zo simpel. Hoewel ventileren zorgt voor verse, frisse lucht, biedt dit niet altijd een garantie voor een goede luchtkwaliteit. De lucht kan nog steeds vervuild zijn. Met luchtreiniging wordt de lucht die door het filter stroomt ontdaan van (fijn)stof, allergenen, aerosolen, bacteriën en virussen. Een luchtreiniger is daarom een goede aanvulling op regelmatig ventileren.

“Bij Philips zien wij ventileren en luchtreiniging niet als twee verschillende mogelijkheden om een schoner binnenklimaat te realiseren”, vertelt Charis Lee – de Geus (Marketing Manager Air bij Philips Domestic Appliances). “Het is geen ‘of’ maar een ‘en’, ventilatie is de basis en luchtreiniging een essentiële maar vaak nog onderbelichte toevoeging hieraan. Daarbij heeft de hele dag luchten, als dit al mogelijk is, niet de voorkeur, omdat dit koud kan zijn én duur doordat je extra moet stoken, of doordat de buitenlucht vervuild is. Luchtreiniging biedt hierin een oplossing.”

‘Hoe functioneert een luchtreiniger?’

Philips luchtreinigers maken gebruik van slimme detectietechnologie die verontreinigende deeltjes in het apparaat zuigt en deze door een ‘drielaags’ HEPA-filtersysteem heen leidt. Het voorste filter vangt de grootste stofdeeltjes op, het actieve-koolstoffilter verwijdert schadelijke gassen en onaangename geurtjes en het HEPA-filter vangt de meest fijne deeltjes op – zelfs zo klein als 0,003 micron. Om een idee te geven: dat is kleiner dan het bekendste en kleinste virus ter wereld. Kortom, 99,97% van de deeltjes die door het filter stromen worden verwijderd. Eenmaal gereinigd komt de schone lucht via een 360 graden luchtstroom via de bovenkant weer naar buiten om elke hoek van de ruimte te bereiken .

‘CADR: dé maatstaaf voor de werking van een luchtreiniger’

Om de kwaliteit van een luchtreiniger te duiden, wordt een speciale waarde gebruikt: de Clean Air Delivery Rate (CADR). Dit is dé maatstaaf die helpt om te bepalen welke luchtreiniger geschikt is voor een binnenruimte. De CADR-waarde maakt de hoeveelheid lucht die een luchtreiniger binnen een bepaalde tijd kan reinigen inzichtelijk. Hoe hoger de CADR-waarde is, hoe sneller de luchtreiniging gebeurt. CADR is vrij eenvoudig en snel te berekenen en helpt bij het maken van de keuze voor een bepaald typenummer luchtreiniger die past bij de grootte van de ruimte. Philips luchtreinigers zijn ontworpen om de beste luchtreinigingsprestaties te leveren. Ze zijn bedoeld voor gebruik in binnenruimten met veel activiteit, zoals keukens en woonkamers in huis, maar ook in een zakelijke omgeving zoals restaurants, scholen winkels, werkplekken en praktijkruimtes.

Berekening CADR
De CADR van een luchtreiniger is gelijk aan: CADR = V * F
met
V = de hoeveelheid lucht die door het filter stroomt [m3/uur]
F = filtratie efficiëntie van het filter [%]

Een luchtreiniger met een luchtstroom van 500 m3/uur en een filtratie efficiëntie van 90% heeft dus een CADR van 450 m3/uur. Het betekent dat een luchtreiniger alleen een hoge CADR-waarde bereikt als het een krachtige luchtstroom door een goed werkend filter leidt.

‘Alle beetjes helpen’

“Luchtreinigers plaatsen is een aantrekkelijke manier om te investeren in je eigen en andermans gezondheid”, zegt Moïse. “Andere oplossingen zijn vaak veel duurder. Luchtreinigers zijn makkelijk te installeren, betaalbaar en gebruiksvriendelijk. Mijn team is erg enthousiast, en zij staan uiteindelijk het langst in de winkel. Klanten beginnen er ook vaak over in de winkel. Sommigen denken eerst dat het een muziekbox is en zijn heel nieuwsgierig. Als zij de luchtreinigers opmerken of vragen stellen, ga ik altijd het gesprek even aan. Dat is leuk. Dit zijn hele belangrijke dingen waar je een aantal jaar geleden misschien minder bij stil stond. Dat ik er nu ook aan kan bijdragen om de mensen in mijn winkel bewuster te maken hoe een schonere lucht kan bijdragen aan hun gezondheid. Geweldig. Ook al is dat maar een kleine rol hè, dat begrijp ik. Maar alle kleine beetjes helpen.”

‘Nieuw onderzoek moet meerwaarde luchtreinigers verder aantonen’

Diverse overheden en grote internationale organisaties – zoals de Association for Aerosol Research (GAeF) – benadrukken al enige tijd het belang van regelmatige ventilatie. Maar óók de inzet van luchtreinigers. Vooral omdat luchtreinigers in staat zijn het verschil te maken op het gebied van schonere lucht en de risico’s op infectie van het coronavirus beperken.
Toch wordt nog té vaak getwijfeld aan de meerwaarde van luchtreinigers. Om te toetsten of luchtreinigers van toegevoegde waarde zijn bovenop ventilatie, besloot het kabinet in januari 2022 te investeren in een proef met mobiele luchtreinigers op tien basisscholen. Ook op wetenschappelijk gebied wordt dit verder onderzocht. Hoogleraar bouwfysica aan de TU Eindhoven, Bert Blocken, is samen met viroloog Marc van Ranst van KU Leuven, een grootschalig onderzoek gestart naar de relatie tussen luchtreiniging en de verspreiding van het coronavirus op scholen. Philips Domestic Appliances is betrokken bij dit onderzoek.