Op vraag van het Vlaams Departement Werk en Sociale Economie onderzocht Acerta in diverse sectoren het ziekteverzuim. Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat het ziekteverzuim bij werknemers in de zelfstandige kleinhandel 5,9% bedraagt, terwijl dit in het volledige Vlaamse Gewest 8,3% is.

Bedoeling van het onderzoek is om meer en betere inzichten te krijgen over ‘Werkbaar Werk’. Ziekteverzuim is immers een belangrijke indicatie voor het welzijn van werknemers.

Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat:

  • het ziekteverzuim bij werknemers in de zelfstandige kleinhandel 5,9% bedraagt, terwijl dit in het volledige Vlaamse Gewest 8,3% is;
  • voor alle leeftijden de zelfstandige kleinhandel opmerkelijk beter scoort dan andere sectoren;
  • het kortstondige ziekteverzuim (<1maand) voor de zelfstandige kleinhandel 2% bedraagt terwijl het gemiddelde in andere bedrijfstakken 2,4% is;
  • het ziekteverzuim van 1 jaar 2,3% is, tegenover 2,6%;
  • het nog langer ziekteverzuim (>1jaar) in de zelfstandige kleinhandel 1,6% is, tegenover 3,3%.

Isolde Delanghe van Mode Unie: “Dit toont aan dat de werkomstandigheden in de zelfstandige kleinhandel een pak beter zijn dan in andere sectoren. Niettemin merken we dat, net zoals in andere sectoren, het ziekteverzuim op drie jaar tijd is gestegen van 5,5% naar 5,9%. Dit betekent dat ziekteverzuim als indicatie en welzijn op het werk één van de belangrijkste aandachtspunten zal blijven voor werkgevers en leidinggevenden.”

Plezier op het werk, werkt
‘Plezier op het werk, werkt!’ is een praktijkgerichte opleiding van het opleidingscentrum PMO cvba voor medewerkers en leidinggevenden met praktische oefeningen, leuke tools en minimale theorie.

Wil jij je medewerkers ook meer plezier op het werk geven? Neem contact op via wendy.labie@pmocvba.be of check deze link.