Aanstaande zaterdag 1 juli starten de zomersolden. Mode Unie, de federatie voor de zelfstandige modedetailhandel, en ondernemersorganisatie UNIZO, maken via een bevraging de balans op van de voorjaarsverkoop en peilden daarbij ook naar de verwachting van de komende soldenperiode. Zelfstandige modehandelaars landen na een voorjaar die getekend werd met drie maanden slecht weer, op een gematigd positief resultaat.   
 
Mode Unie en UNIZO peilden met een bevraging bij 152 respondenten naar het resultaat van het afgelopen voorjaar. In vergelijking met het lente- en zomerseizoen vorig jaar, hebben zelfstandige modewinkels dit voorjaar gemiddeld genomen 1,6 procent minder verkocht. “Licht negatief, maar gezien de eerste maanden van het verkoopseizoen bijzonder koud en regenachtig waren, zijn we niet ontevreden”, aldus Isolde Delanghe, directeur Mode Unie.

Voorjaar 2022 verkochten modehandelaars gemiddeld 6% minder dan voor de coronacrisis. Wanneer we dit voorjaar vergelijken met 2022 zien we dat gemiddeld 32,9% van de zelfstandige modehandelaars meer verkocht, 39,3% van de winkeliers verkocht minder, terwijl 27,9% van de handelaars dezelfde verkoop noteerde. Gemiddeld lag het verkoopcijfer over alle subsectoren binnen de fashion heen op min 1,6 procent.
 
“Ondanks het slechte weer in het begin van het seizoen geven modehandelaars aan dat het consumentenvertrouwen gestegen is en dat klanten bijgevolg terug zin krijgen om kledij te kopen. Ook de vele feestgelegenheden, festivals en het warme weer in mei en juni hebben aangezet om zich nieuwe kledij, schoenen en lingerie aan te meten. Ook de braderijen zijn voor veel handelaars positief wat verkoop betreft”, geeft Delanghe aan.
 
Opmerkelijk is wel dat handelaars minder koppelverkoop toepasten dan de voorbije jaren. 49,5% van de zelfstandige modedetaillisten geeft aan mee te doen met koppelverkoop, terwijl dat in december 2022 nog 53,3% was en in juni 2022 nog 57,6%. “De hoogzomertemperaturen in juni zorgden ervoor dat consumenten op zoek waren naar heel wat hoogzomer items en met nog heel wat verkoop in te halen wachtten modehandelaars dan ook langer om te starten met het geven van kortingen om zo enige rendabiliteit te kunnen recupereren”, verklaart Delanghe.
 
De Belg winkelt ook duidelijk nog steeds liefst fysiek. De online verkoop daalde bij zelfstandige modehandelaars gemiddeld met 10,8% in vergelijking met het voorjaar 2022. Isolde Delanghe: “Het Belgische modelandschap is zodanig sterk vertakt en de nabijheid van onze zelfstandige modewinkels zet hoofdzakelijk aan tot shoppen in de winkel zelf. Bovendien appreciëren Belgen de service die ze bij hun zelfstandige winkel genieten en zien ze het belang in van lokaal shoppen. Winkelhieren draagt immers bij tot het lokaal maatschappelijk weefsel en zorgt voor bloeiende steden en gemeenten.”
 
Ondanks het gematigd positief resultaat geeft de meerderheid van de respondenten aan dat het gemiddelde nettoresultaat van dit seizoen meer afziet dan het verkoopcijfer dat relatief stabiel blijft ten opzichte van vorig jaar (-1.6%). De grote stijging van alle kosten zoals personeel, energie en de aankopen zorgen ervoor dat het nettoresultaat een stevige knauw krijgt.
 
Met het eerste soldenweekend in zicht schatten zelfstandige modehandelaars de soldenverkoop gematigd in. 74,8% van de handelaars denkt evenveel of beter te verkopen dan de zomersolden van 2022. 25,2% neemt een afwachtende houding aan en ziet mogelijk een mindere verkoop. 21,6% denkt beter te zullen verkopen en geeft hiervoor aan dat er nog heel wat stock in de winkel hangt en dat consumenten op de solden gewacht hebben.
 
Uit de bevraging blijkt dat zelfstandige modehandelaars gemiddeld starten met een soldenkorting van 29%, wat in de lijn ligt van de voorbije jaren.