Sinds dit jaar mogen studenten tot 600 uur per jaar werken tegen verlaagde sociale bijdragen, in plaats van 475 uur. Uit onderzoek blijkt dat 29% van de jobstudenten dit jaar gebruik van die mogelijkheid wil maken.

Een en ander blijkt uit de jaarlijkse studentenstudie van Randstad Research bij 1.000 studenten. Zowat 4 op de 10 studenten zouden gebruik willen maken van de nieuwe regelgeving, maar zegt dat het niet combineerbaar is met de studies. 

77% van de studenten werkt als jobstudent tijdens de zomervakantie en 75% werkt tijdens de rest van het jaar. Nooit eerder was het verschil tussen die twee groepen zo klein, aldus Randstad.

69% van de studenten werkt in beide periodes. Vorig jaar combineerde 66%werk in de zomer met werk tijdens het schooljaar. Twee jaar geleden was dat 51%. Studenten geven aan gemiddeld 66 dagen per jaar te werken, zes dagen meer in vergelijking met 2022.