In de laatste dagen van deze zomersolden peilden Mode Unie, de federatie voor de zelfstandige modedetailhandel, en ondernemersorganisatie UNIZO naar de verkoop. Uit hun bevraging blijkt dat 42% van de zelfstandige modehandelaars minder verkochten dan in dezelfde soldenperiode vorig jaar. 29% kende dezelfde verkoop en eveneens 29% verkocht meer. Isolde Delanghe, directeur Mode Unie: “Deze zomersolden kenden een enthousiaste start op zaterdag met de eerste dagen heel wat consumenten op de been. In de tweede helft daalde de verkoop bij heel wat modehandelaars waardoor iets minder dan de helft van de modewinkeliers minder verkochten dan de zomersolden vorig jaar.”
 
Mode Unie en UNIZO peilden met een bevraging bij 104 respondenten naar het resultaat van de afgelopen zomersolden. In vergelijking met juli 2022 hebben zelfstandige modewinkels gemiddeld 5 procent minder omzet. Isolde Delanghe: “Vooral het kwakkelende zomerweer werkte de verkoop tegen. Bovendien vergelijken we met een goede soldenperiode in 2022, waar we na vier slechte corona seizoenen een inhaalbeweging zagen in koopgedrag bij heel wat consumenten. Een aantal consumenten kocht daardoor minder tijdens de huidige solden.”
 
Het voorjaar sloten modehandelaars af met een minverkoop van gemiddeld 1,6% ten opzichte van 2022. Handelaars kregen bovendien te kampen met sterk gestegen kosten. Personeel, energie en de stijgende aankoopprijzen zorgden er immers voor dat het gemiddeld nettoresultaat van dit seizoen en van de solden sterk afgezien heeft.
 
Tijdens de soldenweken kreeg Mode Unie opvallend veel meldingen van winkeliers over diefstallen. Daarom lanceerde de organisatie voor zelfstandige modedetailhandel een campagne om de sociale controle hierop aan te wakkeren. Isolde Delanghe legt uit: “De combinatie van de solden en de vakantieperiode maakt dat er doorgaans meer mensen tegelijk op de been zijn. Dat brengt helaas ook een stijging in winkeldiefstallen met zich mee. Daarom lanceren we met onze federatie de ‘Helden, die melden’ campagne waarbij we klanten aansporen om op een discrete manier verdachte handelingen in de winkel te melden aan de shopmedewerkers. Mode Unie maakt met deze campagne consumenten attent op het positieve effect van sociale controle in winkels en prijst zij die verdachte handelingen zien en melden als helden. Zo pakken we collectief de strijd aan tegen winkeldiefstal.” Alle info over de actie en beelden vind je hier.
 
Het laatste soldenweekend trekt traditioneel nog heel wat soldenshoppers en modehandelaars zijn hoopvol dat ze deze laatste dagen nog een stuk omzet op zullen kunnen halen. De solden lopen officieel nog tot en met maandag 31 juli.